Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Prachatice » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Maří Magdalény - Zbytiny (kostel)

Kostel sv. Maří Magdalény - Zbytiny (kostel) [42490]

Kulturní památka (KP)

Kostel postaven v l. 1752 – 54 podle plánů A. E. Martinelliho stavitelem F. Fortinem nad Zbytinami poblíž soumarské cesty, kde stála chátrající kaple. Již ve středověku zde byla poustevna s kapličkou. První zmínka o ní je r. 1395. V 16. stol. se zmiňuje lokalita „U sv. Magdaleny“. Podle barokní legendy byla na místě dnešního presbytáře lípa, v níž údajně byla nalezena soška sv. Magdalény. Mělo zde dojít k mnoha uzdravením. Od 60.let 20.st. kostel chátral, obnoven byl v l. 1994 – 95.

Poutní kostel sv. Maří Magdaleny stojí o samotě nad Zbytinami a je pohledově exponován ze širokého okolí. Tvoří tak historickou dominantu kraje. Je slohově čistou barokní stavbou. Památkově cenná je celá architektura objektu, jež je sice v exteriéru jednoduchá, ale kompozičně vyvážená. Dynamickým prvkem je v interiéru hlavně kruchta, kromě něj také imitované vzduté plackové klenby, do nichž pronikají výseče nad okny.

Jednolodní kostel na obdélném půdoryse, nad západním průčelím hranolová věž ukončená jehlancovou střechou. Věží vrcholí křídlový štít ukončený mohutnou profilovanou římsou, obíhající v úrovni koruny zdiva celý kostel. Západní průčelí je členěno jen štukovými lisenami, před hlavním vchodem je zděné zádveří s valbovou stříškou. Presbytář ukončen půlkruhově, po jeho severní straně je přistavěna sakristie. Fasády kostela jsou hladké. Střecha sedlová krytá plechovou krytinou, střecha věže je stanová, předsíň a sakristie mají střechy valbové.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)