Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » architektonická zajímavost » Venkovský dům č.p.147 - Zdoňov (usedlost)

Venkovský dům č.p.147 - Zdoňov (usedlost) [42317]

Kulturní památka (KP)

Areál menší zemědělské usedlosti s křížovou světničkou na obytném domě. Příklad zděné proměny venkovské zástavby v 19. století.

Přízemní zděný dům s vysunutou křížovou světničkou je situován mezi nezpevněnou komunikací a potokem v horní části obce, okapovou stěnou souběžně s komunikací. Sedlová střecha pokrytá bondským šindelem, krov hambalkový, půda patrová. Vnitřní dispozice zachována, pouze chlév adaptován na garáž. Štítová stěna tříosá, okna dvoukřídlá, šestitabulková, pískovcová ostění při vnějším okraji s páskem, pískovcové profilované parapety. Fasáda přízemí hladká, nárožní kvádrování v maltě. Štít odděluje oplechovaná profilovaná římsa. Spodní část štítu pětiosá, v krajních dvou osách malá dvoutabulková okénka v malých půlkruhových nikách. Ve středních osách dvoukřídlá šestitabulková okna s pískovcovými parapety s konzolkami, pískovcová ostění při vnějším okraji s páskem. Nadpraží oken segmentové, při krajích s rovnými úseky.

Okno v prostřední ose slepé, v něm zasklená nikase soškou Panny Marie. Nika má rovněž pískovcové ostění při vnějším okraji s páskem. Okna jsou situována mezi pilastry s profilovanými patkami a hlavicemi. Patro štítu dělí hladký pás v omítce, nad ním přímá profilovaná římsička v maltě. V patře štítu dvě obdélná okénka na výšku s půlkruhovým nadpražím, pískovcové šambrány při vnějším okraji s páskem, pískovcové parapety s konzolkami. Jedno stejné okno pod vrcholem štítu.

Pod okny v patře štítu tři festony, pod oknem pod vrcholem štítu jeden feston. Štít hrubě omítnut, architektonické prvky hladké. V uliční okapové stěně vpředu tři okna do světnice, dvoukřídlá, šestitabulková, hladké šambrány v maltě. V prostoru síně předstupuje sedlově zastřešený rizalit nesený toskánskými sloupy s ionskými hlavicemi. Archivolty arkád hladké, ve vrcholu čelní archivolty klenák s udáním čp.147. V podsíni rizalitu vstup do síně mezi dvěma úzkými obdélnými okénky s profilovanými pískovcovými parapety a pískovcovým ostěním, okna nová, zamřížovaná. Vstup ve výklenku se sediles, pískovcový portál zdobený reliéfními dekory stylizovaných váz s květy a jednotlivými květy kopretin. Pilířky mají profilované hlavice, nadpraží segmentové, ve vrcholu klenák s monogramem JT, bez vročení.

Vstupní dveře dvoukřídlé, kazetové, nové-kopie původních. Štítová stěna rizalitu dvouosá, okna lícová, dvoukřídlá, šestitabulková, pískovcové profilované parapety, hladké šambrány v maltě při vnějším okraji s páskem. Okna mezi hladkými pilastry s pískovcovými pseudoionskými hlavicemi, dva z těchto pilastrů nárožní, na patkách pilastrů štukové kopretiny. Patky pilastrů jsou posazeny na lehce profilované římsičce v maltě. Nad každým oknem dva sdružené festony. V boční stěně rizalitu stejné okno jako na štítové stěně rizalitu, na protější stěně slepé okno. Štít rizalitu odděluje pískovcová profilovaná římsa, na níž spočívají dva pískovcové pilastry s ionskými hlavicemi a reliéfní květovou výzdobou, nad pilastry opět přímá profilovaná pískovcová římsa. Uprostřed plochy mezi pilastry zasklená nika s reliéfem Panny Marie, nad nikou štukový dekor girland, mezi nimiž je klenák s křížem. Nika má pískovcové ostění, nadpraží v pseudobarokní úpravě.

Pod vrcholem štítu štuková rozeta s monogramy IHS s křížem, v úhlech štítu štukový dekor vázy s květem. Štít je lemován hladkým pásem v omítce. V přízemí za rizalitem dvě okna do komory stejná jako do světnice a vjezd do chléva upraveného na garáž, vjezdová vrata dvoukřídlá, nová. V ploše stěny za komorou dva pilastry s pískovcovými hlavicemi, nad vjezdem jednoduchý štukový feston. U vstupu do síně v zadní okapové stěně přistavěno bedněné závětří, vlevo od závětří dvě okna, vpravo od závětří dvě okna stejná jako jinde. Zadní štítová stěna v přízemí celá vyzděná z pískovcových kvádrů, dvouosá, okna lícová, dvoukřídlá, šestitabulková. Štít dvouosý, okna stejná jako jinde, pískovcové šambrány a parapety.

Okna ve štítu mezi třemi hladkými pilastry. V patře štítu dvě malá obdélná okénka s pískovcovým ostěním a profilovaným parapetem, pod vrcholem štítu půlkruhový větrák s pískovcovým parapetem. Štít hladce omítnut,střechu lemuje hladký pás v maltě. Fasáda domu žluté barvy, architektonické prvky tmavší odstín. K domu přiléhá pultově zastřešená kůlna zděná z pískovcových kamenů, půdní nástavba svisle bedněná.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)