Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » Boží muka, kříž, kaplička » Kamenný kříž - Lachov (kříž)

Kamenný kříž - Lachov (kříž) [42314]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: krucifix na podstavě s pilířky ohrazení a schůdky

Jedná se o celkem čtyřdílnou sochu spočívající na dvoustupňové pískovcové desce, na nárožích s plotovými pilířky. Socha Krucifixu byla pořízená roku 1781. Je hodnotným příkladem pozdně barokní sochařské produkce v regionu, vyznačující se mimo jiné obzvláště velkým důrazem na dekorativní ztvárnění podstavy.

Spodní část sochy tvoří kvádrový podstavec na čelní straně mírně předsazený a vydutý vpřed. U paty podstavce je nápis tesaný frakturou, špatně čitelný-zvětralý a zarostlý mechem. Nad nápisem reliéf tří mládenců v peci ohnivé. Podstavec má mírně převislou římsu s profilem pásek, obloun, pásek, pásek, na čele ve středu je římsa zakončena volutami a rokajem.

Na podstavci je posazen pilíř půdorysně kopírující podstavec, zhruba v 1/3 své výšky se zužuje. Čelní strana pilíře je mírně předsazena. Na čelní straně u paty je vročení tesané humanistickým písmem s prvky fraktury Ano Christi 1781, nad nápisem rokaj. Ve střední části pilíře na reliéfním rokajovém podstavci reliéf Panny Marie Bolestné stojící v esovité křivce, ruce sepjaty na břiše, nad hlavou má svatozář, levá noha pokrčena.

Nad hlavou Panny Marie dvě okřídlené hlavy andělů skloněné k sobě. V místě zúžení pilíře dole jsou výrazné voluty, malé voluty nahoře v úrovni hlavy Panny Marie. Na bočních stranách všech volut rokaje. Na bočních stranách pilíře jsou reliéfy blíže neurčených světic (špatně znatelné atributy) ve vhloubených obdélných zrcadlech. Pilíř zakončuje přesazená profilovaná římsa, na čele římsy mezi hlavami andělů kovový závěs pro lucernu.

Třetí díl sochy tvoří poměrně mohutný podstavec kříže reliéfně znázorňující skálu. Na čele tohoto podstavce v rokajové kartuši nápis tesaný humanistickou majuskulou HELI / HELILAMA / SABATINI. Nad kartuší lebka, jíž je propleten had. Nad lebkou je další kartuš s nápisem tesaným frakturou, nápis nečitelný-zvětralý a zarostlý mechem. Kříž má rovná ramena i dřík, ukřižovaný s dobře propracovanými detaily-roucho, koruna, žebra. Na zadní straně pilíře nápis tesaný humanistickým písmem Renoviert von der / Gemeinde Löchau 1873, 1892 / und von einem frommen / Spender aus Löchau 1923 / 1936 aus Spenden. Na zadní straně podstavce kříže reliéf srdce s monogramem IHS.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)