Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Roubanina (obec) [4227]



Obec Roubanina se nachází 50 km severně od Brna, v nadmořské výšce 469 m., v malebném kopcovitém terénu. Protéká zde potok Zavadilka. K obci náleží samota Klen a Roubanská. Katastr má rozlohu 268 ha a žije zde 142 obyvatel.
Název obce je odvozen od staročeského "rúbanina", což je místo, kde se rubalo dřevo. Založena byla v těsné blízkosti křižovatky významných obchodních cest. Vznik obce Roubanina souvisí s kolonizační aktivitou 
Bruna ze Šaumburka, olomouckého biskupa a významné osobnosti politického života českých zemí v době vrcholného středověku. Do téhož časového horizontu je kladen i vznik kostela sv. Ondřeje
(60.-80. léta 13. století), jehož markantní přestavba proběhla až v letech 1923-1924 přístavbou lodi a depozitáře. V letech 2003-2004 byly v tomto kostele odkryty a restaurovány pozůstatky vzácných freskových maleb ze 14. století. V písemných pramenech je Roubanina poprvé zmiňována roku 1356, kdy byla v držení místního vladyckého rodu (paní Bolka z Roubaniny). V obci stála nedochovaná pozdně středověká tvrz. V roce 1755 zde byla založena jednotřídní škola, též pro okolní obce, která fungovala do 50. let 20. století. 
Těžba žárovzdorných jílů zde byla provozována ve 40. a 50. letech 20. století.
Novodobě v Roubanině působil vyhledávaný léčitel, zdejší kněz a farář, konsistorní rada Josef Bečica, který získal své znalosti za misijního pobytu v Indii.
Objekty občanské vybavenosti zastupuje budova obecního úřadu s místní knihovnou, prodejna smíšeného zboží, posilovna a místnost pro kondiční cvičení žen, rozvody plynu, telefon.
Dlouhodobě zde aktivně působí Sbor dobrovolných hasičů. V okolí obce Roubanina jsou značené cyklotrasy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Roubanina (obec) Blansko



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)