Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » Boží muka, kříž, kaplička » Poklona sv. Vendelína - Ladná (kaplička)

Poklona sv. Vendelína - Ladná (kaplička) [42244]

Kulturní památka (KP)

Drobná stavba půlkruhového půdorysu stojí na okraji parčíku Rasovna na křižovatce ulic Mlýnská a Růžová. Průčelí je na nárožích členěno pilastry, původně rýhovanými, s vyloženou římsovou hlavicí. Rýhování bylo při pozdějších úpravách odstraněno. Průčelí je završeno trojúhelníkovým štítem, v ploše zdobeným plastickým motivem mušle a rokaje.

Vrchol štítu je osazen dvouramenným křížem. Horní části poklony je prolomena půlkruhově zaklenutou nikou se sochou světce. Spodní část poklony byla oddělena jednoduchou římsou, pod níž byla obdélná vpadlina. Ani toto členění fasády nebylo při pozdějších opravách obnoveno. Stavbička je zastřešena zvalbenou střechou a v předchozí stavební fázi byla kryta zeleně glazovanou korýtkovou krytinou. Před nikou kamenné klekátko.

Poklona je zasvěcena sv. Vendelínovi. Polychromovaná keramická socha v nice ho zobrazuje jako mladého pastýře. Mladý muž s nakročenou pravou nohou je oděn v řasenou košili, delší kabát s dvojřadým zapínáním a přeloženou manžetou na rukávech. Volné kalhoty pod kolena, na nohou kotníčkové, vpředu vykrojené boty. Křížem přes prsa má pověšen na pravém boku roh, na levém brašnu. Pravou ruku má pokrčenu před tělem ve výši prsou a v ní drží pastýřskou hůl. Levá ruka visí volně podél těla a lehce přidržuje brašnu. Na hlavě, lehce nakloněné k pravému rameni, má klobouk se širokou střechou ohrnutou nahoru. Delší vlasy ve vlnách padají na záda. U nohou světce leží dva beránci.

Nika je uzavřena kovanou mříží. Stěny nikdy zdobeny hvězdičkami. Poklona pochází z 2. pol. 18. století a je prý výrazem vděku za ukončení dobytčího moru. Původně stála uprostřed dobytčí cesty a byla otočena směrem k Břeclavi, tedy čelem ke směru, z kterého se kolem ní honíval dobytek. Když začala překážet rozvíjejícímu se dopravnímu ruchu, byla roku 1974 přemístěna na okraj parčíku, opravena a v té době bylo zjednodušeno členění průčelí. Její původní polohu dodnes naznačuje vyvýšenina uprostřed křižovatky dnešních ulic Růžové a Mlýnské.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)