Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » architektonická zajímavost » Venkovská usedlost č.p.4 - Radošovice (zajímavost)

Venkovská usedlost č.p.4 - Radošovice (zajímavost) [42235]

Kulturní památka (KP)

Typická ukázka selskobarokní zástavby poloviny 19. století založená na starších základech s bohatou výzdobou průčelí s využitím ozdobných šambrán, lizén, pilastrů, říms a dalších dekorativních prků.

Uzavřená zemědělská usedlost uprostřed vyvýšené jižní fronty návsi. Do návsi je usedlost obrácena štítem obdélného obytného stavení hmotově spojeným s chlévem, na který navazuje hmotově shodný štítem oddělený obdélný objekt stájí, který původně pokračoval téměř až ke stodole, poslední část objektu dnes zbourána (dle EL šlo o původní výměnek). Východní část dvora je zastavěna objektem špýcharu, ke kterému je připojena užší a nižší budova složená z chléva a kolny. Mezi špýcharem a obytným stavením uzavírá usedlost vjezdová brána s brankou. Jižní stranu dvora uzavírá obdélná stodola, která je dnes vlastnicky z usedlosti vyloučena. Mezi kolnou a stodolou býval volný prostor, dnes zastavěný nově postavenými zděnými voliérami. Obdobné voliéry jsou vystavěny rovněž na místě zaniklého objektu mezi chlévy a stodolou. Voliéry, pergola a novodobé zídky nejsou předmětem památkové ochrany.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)