Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Jindřichův Hradec » most, akvadukt, viadukt » Kamenný most - Jarošov nad Nežárkou (most)

Kamenný most - Jarošov nad Nežárkou (most) [42204]

Kulturní památka (KP)

Most pravděpodobně z 18. století se nachází v intravilánu obce pod kostelem a přiléhá k domu čp. 73. .Most přemosťuje říčku Žirovnici, přitékající k mostu od severovýchodu a nedaleko mostu se vlévá do řeky Nežárky. Svojí osou je most orientován SZ-JV. Je konstruován jako masivní kamenný, dvouobloukový, kolmý, s horní mostovkou, se zídkami a bez křídel. Délka mostu je cca 27,40 m, šířka 4,50 m a délka přemostění je cca 11,30 m.

Původní most, o kterém je v kronice zmínka již v roce 1516, byl v roce 2006 rekonstruován razantním a velmi necitlivým způsobem, při kterém byla prakticky téměř zničena jeho památková hodnota – byl rozebrán a sice z původního materiálu za pomoci zaměření původního stavu a fotodokumentace, však s nedodržením původních technologií (spáry mezi kameny jsou velké mnohdy až deset centimetrů a prostory mezi nimi vyplněny betonem, ze kterého ostatně je most vyzděn celý) byl postaven most nový.

Most je vystavěn z režného lomového kamene na beton. Krajní opěry a střední pilíř vynášejí dvě polokruhové klenby, šířky 4,53 a 4,75 m Síla klenby se pohybuje mezi 50 až 70 cm. Vrcholnice kleneb jsou vodorovné a pohybují se 1,40 a 1,50 m. Ke střednímu pilíři na návodní straně je přistavěno pětiboké zhlaví, s mírně šikmou osou, která respektuje šikmý přítok říčky. Zídky mostu, šířky cca 47 cm, jsou půdorysně vyzděny v oblouku s rozbíhajícími se konci a v pohledu vyklenuté s klesajícími konci, kopírující vyklenutý povrch vozovky. Délka zídek není stejná, na straně návodní má zídka délku 27,44 m, zídka opačná 17,88 m. Zídky z vnitřní strany mají výšku 52 až 67 cm. Horní plocha zídek je obložena kamennými tesanými záklopovými deskami tl. 10 až 12 cm, šířky 47 až 52 cm, délek od 41 do 177 cm s oboustranným přesahem. Několik původních desek bylo zcizeno a byly doplněny přivezenými deskami podobnými. Most nemá křídla. Vyklenutý povrch vozovky je položen menšími žulovými dlažebními kostkami.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)