Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Chrudim » historická budova » Rodný dům Josefa Ressela - Chrudim (historická budova)

Rodný dům Josefa Ressela - Chrudim (historická budova) [42141]

Kulturní památka (KP)

Dům s velmi dobře zachovaným středověkým dispozičním řešením s typickým zadním křídlem a klenutými sklepy, ve sklepě zachovaný půlkruhový portál . Rodiště významné osoby: Josefa Ressla,

Jedná se o jednopatrový objekt stojící v řadové zástavbě uliční fronty domů. Smíšené zdivo, podsklepený. Exteriér: Jižní ( hlavní) průčelí je čtyřosé. Sokl z keramických dlaždic. Prapetní římsa s jemným zubořezem, na konzolkách s rostlinným motivem. Nad každým oknem štukový ornament - rozeta ve věnci. Nadokenní římsy rovné, profilované, spočívající na konzolkách s volutou, vyplněné girlandami s rostlinným motivem, parapetní obdélníková výplň, opět rotlinný motiv ve štuku. prostor mezi okny vyplněn ornamentem - meandrem. Dvojitá 4tabulková okna v šambránách s lištami s kapkami. Kolem výkladce hladké šambrány s kapkami, nad vstupními dveřmi do objektu šambrána s kapkami přetnuta klenákem. Štít má mezi dvěma pilastry okno s klenákem a nízké segmentové zakončení. Balustrová atika. mezi 2. a 3. osou 1. para tabulka s nápisem: “ V tomto domě narozen jest dne 29. června 1793 Josef Ressel vynálezce parní lodi šroubové.” V první ose dřeěvné výplňové dveře se světlíkem, v dalších osách výkladec se skleněnými dveřmi. Zadní ( severní) průčelí je tříosé. V 1. patře a ve štítě obyčejná okna. Tato opatřena drátěnou mříží. Před nimi vstup do sklepa. Západní část dvora představuje přístavek, tříosý. Okna 6 tabulková, dvojitá. Severní část cihlová zeď. Východní část zeď sousednéího objektu. Dlažba dvora z hrubých kamenů. Střecha: Sedlová, krytina bobrovky. Interiér: Sklep - vstup z chodby po kamenných schodech točitých, chodbičkou. Kamenný půlkruhový portál umožňuje vstup do jižní části, kde jsou dvě prostory s valenou klenbou se šalováním omítnutým cementem. Severním směrem chodbička, jež však je dále zazděna. Sklep v severní části ( dvorní) s valenou klenbou z lomového kamene. Chodba v objektu plochostropá, kamenná dlažba, ukončená v severní části prosklenými výplňovými dveřmi. V přízemí východním směrem místnost ( sklad), sklenutá dvěma nevýraznými vstřícnými výsečemi. Vstup do prodejní prostory, plochostropé. Na konci chodby ve východní části dvě plochostropé místnosti. Schodiště kamenné vede až do podkroví s dvěma podestami ( dvouramenné) s litinovým zábradlím s jednoduchým ornamentem. V 1. patře úzká chodba,. Jižním, severním a východním směrem sedm čtvercových a obdélníkových místností plochostropých, železné zárubně, novodobé dveře. ve stropě světlík.

Pobyt Resselovy rodiny v Chrudimi (Ressel sám odešel z Chrudimi roku 1806 studovat na gymnázium do hornorakouského Lince) je obklopen mnoha záhadami. Otec vynálezce, Anton Herrmann Ressel, byl původem Němec, matka Marie Anna Konvičková snad byla českého původu.

Vynálezce po lineckém gymnáziu odchází do dělostřeleckého učiliště v Českých Budějovicích, pak do Vídně na univerzitu a poté do lesnického učiliště v Mariabrunnu u Vídně; po jeho absolvování se stává lesníkem ve Slovinsku, nakonec jako intendant rakouského námořnictva působí v Terstu. Umírá roku 1857 na služební cestě v Lublani, aniž by sklidil jakékoliv uznání za svůj vynález.

Socha Josefa Ressela stojí před Regionálním muzeem Chrudim od roku 1924.

Z mnoha potomků Josefa Ressela, roztroušených po Jugoslávii, Itálii a Německu, se teprve pravnuk vynálezce, Ing. Rudolf Ressel, původně jugoslávský občan, stává roku 1938 československým státním občanem s příslušností do Chrudimě.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)