Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Prachatice » Boží muka, kříž, kaplička » Kaplička sv. Jana Nepomuckého - Škarez 2. díl (kaplička)

Kaplička sv. Jana Nepomuckého - Škarez 2. díl (kaplička) [42075]

Kulturní památka (KP)

Zajímavá ukázka drobné kaple jako doklad selskobarokního slohu s převýšeným půlkruhovým štítem a zdobnými prvky členícími fasádu. Vzhledem k umístění kaple ve volném terenu na horizontu plní kaple mimořádnou krajinotvornou funkci.

Drobná stavba postavená na příčně obdélném půdorysu, výklenkem orientována k východu. Hranolová hmota kaple je na východní stěně otevřena valeným výklenkem, uzavřeným proskleným rámem. V nice je umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Niku lemuje hladká šambrána, trojúhelníkově zakončený hlavní klenák.

Pod nikou mělký obdélný rám s půlkruhovými krátkými stěnami. Úzké nárožní pilastry zakončené římsovou hlavicí vystupující ze shodně profilované korunní římsy, obdélný sokl rovněž vystupuje z hmoty soklu celé kaple. Zpoza oplechované korunní římsy vyrůstá převýšený půlkruhový štít lemovaný vysokou profilovanou římsou, tvořící v ploše štítu hlubokou vpadlinu.

Na vrcholu štítu tvarovaný sokl, ze kterého vyrůstá prutový dvouramenný kříž. Odsazeným zaobleným nárožím jsou připojeny boční stěny, rámované nárožními pilastry viz průčelí, pod hlavicí doplněné štukovou čabrakou. Stěnu ukončuje profilovaná podstřešní římsa viz průčelí, pokračující i na zadní stěnu. Zadní stěna hladká, vymezená nárožními pilastry. Kapli kryje valbová plechová střecha. Kaple stojí na nízkém soklu, vyrovnávajícím nerovnost terenu. V nice je umístěna socha sv. Jana Nepomuckého v obvyklém ztvárnění, lidová práce, 19. století, dřevo, řezba, polychromie, výška 110 cm.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)