Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » architektonická zajímavost » Špitál - Broumov (zajímavost)

Špitál - Broumov (zajímavost) [42072]

Kulturní památka (KP)

Barokní architektonická komplex kostela a bočními křídly špitálu. Doklad stavebního vývoje města a kulturní vyspělosti a sociální péče v regionu v 17.-19. století.

Barokní architektonický komplex, tvořený osovou stavbou drobného kostela a po jeho stránách symetricky vázanými stavbami býv.špitálu č. 65/IV a 66/IV. Kostel sv. Ducha - býv.špitál a uvedená čísla popisná stojí na jižním předměstí, pod prostorem ve kterém se nalézala tzv. dolní brána, pohledově je vázán v ose od JZ s hmotou města, v tomto pohledu v popředí s kostelem sv.Václava, dále k severu s hmotou kostela s. Petra a Pavla, v pozadí panorama města dovršuje dominantní siluetu kláštera.

Kostelík sv.Ducha se špitálem je tak v popředí, prvém pohledovém plánu tohoto panoramatu. Naopak v pohledech z teras jihozápadních hradeb se samostatně uplatňuje tento malý arch.komplex ve své malebnosti, v zeleni, rozptýlené a drobné zástavbě. Areál kostela sv.Ducha v Broumově: 1521/1 budova čp. 65/IV 1521/2 budova čp. 66 1521/3 bývalý špitální kostel Historické údaje ke špitálu a kostelu sv.Ducha:

První zmínka o špitálu v r.1407. V r.1421 při obléhání města byl vypálen husity. Dále není o něm zpráv. Sklepní prostory však naznačují, že zde zřejmě v polovině 16.století proběhla nějaká stavba. V r.1689 došlo ke stavbě kostela i přilehlého domu čp.65/IV. Kostelík v dnešní podobě zachycen již v pamětní listině opata Sartoria z poč.18.století i s domem 4P.65/IV. Budova čp.66 v té době ještě nestála, vznikla až při úpravě v r.1735, kdy současně opraven kostelík a dobudována jeho kruchta. Interiéry domů byly upraveny koncem 19.století, jak dokladují segmentové klenby vložené do traverz na některých místech přízemí, novodobě pak v 50. letech 20.stol. byla upravena patra s byty. Při opravách byla redukována průčelí, především oprava domu čp.65/IV v r.1964 byla značně necitlivá, oprava fasád v r.1979 u čp.66 byla provedena kvalitněji.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)