Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » rezervace, přír.zajímavost » PP Ostrov Markéta - Planá nad Lužnicí (rezervace)

PP Ostrov Markéta - Planá nad Lužnicí (rezervace) [42011]

Přírodní památka (PP)

Přírodní památka Ostrov Markéta je zajímavá nejen svým poměrně netypickým názvem, jehož součástí je jméno světice (sv. Markéty), ale také svou polohou - území je tvořeno ostrůvkem uprostřed rybníka Hejtman (26 ha) v katastrálním území Planá nad Lužnicí. S východním břehem Hejtmanu je ostrov spojen úzkým náspem a lávkou. Území lze navštívit pouze přes provoz Rybářství Tábor a.s., středisko Strkov po úzké šíji a tudíž je veřejnosti nepřístupné.

Předmět ochrany je celý ostrůvek je porostlý lesem tvořeným borovicí lesní, bukem lesním, dubem letním, břízou bělokorou, smrkem ztepilým, lípou malolistou, jeřábem ptačím, olší lepkavou, topolem osikou a řadou „exotických“ dřevin jako jsou např. douglaska tisolistá, borovice vejmutovka, dub červený a topol bílý. Předmětem ochrany je malá populace silně ohroženého hvozdíku pyšného (Dianthus superbus). Z květeny je dále zajímavý zvonek klubkatý, konvalinka vonná, třtina křovištní, ostřice třeslicovitá, sasanka hajní, metlička křivolaká, srpice barvířská a podél břehu ostrova je pruh společenstev rákosin. Na ostrově je poměrně velká kolonie volavky popelavé, čítající několik desítek hnízd, která některé stromy značně poškozuje. Z dalších ptáků lze v okolí ostrůvku pozorovat kachnu divokou, poláka velkého, poláka chocholačku, potápku malou, potápku roháče a v některých letech též vzácně kvakoše nočního. Ojediněle byl zastižen na rybníku též bukáček malý.

Mezi nejvzácnější zástupce patří dva ohrožené druhy: potemník enfaphyllus tesíaceus a drabčík Trichophya pilicor. Několik druhů brouků a dvoukřídlých je vázáno také na podhoubí a plodnice dřevokazných hub. Z Ptáků je nutno jmenovat především volavku popelovou, která zde hnízdí v jediné známé kolonii na Táborsku již od roku 1981. V současné době se roční počet hnízdících párů ustálil na 90 - 110 párech. Hnízda jsou stavěna v korunách vysokých stromů a jsou pozorovatelná i z břehů rybníka Hejtman. V roce 2008 zde bylo na dvou hnízdech poprvé za znamenáno i hnízdění ohroženého kormorána velkého. Je pravděpodobné, že v okolí v 90. letech 20. stol. hnízdili i silně ohrožení kvakoši noční. Lesnatý porost ostrova je domovem běžných druhů - lze zde zastihnout sýkory, pěnkavu obecnou, brhlíka lesního, strakapouda velkého atd. Na březích je možné vidět kachnu divokou či ohroženou kopřivku obecnou. V podzimním období lze na vypuštěném rybníku pozorovat i vzácnější volavku bílou, v okolí loví kriticky ohrožený orel mořský a nedaleké lesy jsou domovem silně ohroženého včelojeda lesního. V posledních letech se na okolních rybnících objevuje i silně ohrožená husa velká, která v této oblasti poprvé vyhnízdila v r. 2007.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)