Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » architektonická zajímavost » Venkovský dům č.p.63 - Planá nad Lužnicí (usedlost)

Venkovský dům č.p.63 - Planá nad Lužnicí (usedlost) [42008]

Kulturní památka (KP)

Jednoduché stavení se nachází v nepříznivé situaci. Z východní strany je rušná komunikace Praha - Č. Budějovice, z jihu stojí nový jedenapůlpatrový rodinný domek s vysokou ohradní zdí přímo na hranici pozemku, ze severní strany je velká vyasfaltovaná plocha se stanovištěm kontejnerů pro tříděný odpad a ze západní strany je řeka Lužnice, která ohrožuje dům záplavami. Jedná se o chudší usedlost, jejíž štít se obrací do ulice, osa domu je ve směru východ západ. Podél domu je úzký dvůr, zahrada v šířce domu a dvora se táhne až k řece.

Roubená chalupa s hospodářstvím č.p. 63 má vysokou historickou hodnotu, neboť se zachovala ve svém původním uspořádání. Památkově cenná je nepoškozená trojdělená dispozice a zejména černá kuchyně se zajímavým komínem. Též roubené stěny s kolíčky jsou pozoruhodné. Klenba se dochovala ve sklepě, chlévě, a stáji. Stávající dřevěné trámové stupně schodiště na půdu, výplně oken a dveří. Pozoruhodná je fošnová podlaha v pokoji - velice masivní. Dobré využití terénu, zachovalé i hospodářské prostory. Památková ochrana se vztahuje na celý areál usedlosti.

Současná podoba chalupy je pravděpodobně z třetí čtvrťi 19. století. Dům procházel určitým vývojem. Nejdříve zde stálo obytné stavení s jedním chlévem pod menším pokojem. Později byla přistavěna část se stájí, seníkem a dřevníkem, což je patrné z krovu a střešní krytiny. Dříve měl dům doškovou střechu, při změně krytiny na pálenou byl krov vyztužen.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)