Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » muzeum, galerie » Muzeum - Střelecké Hoštice (muzeum)

Muzeum - Střelecké Hoštice (muzeum) [41905]




Muzeum řeky Otavy a voroplavby s galerií V místním renesančním zámku přibyla pro letní sezonu 2009 ke stálé expozici voroplavby výstava fotografií Šumavská krajina očima Jana Kavaleho v kombinaci s uměleckými díly FATAMORGÁNA žáků Základní umělecké školy Strakonice. Zároveň jsou v galerii představena další zapomenutá řemesla našich prarodičů – kovářství a ševcovství. Poprvé byly také otevřeny i nové prostory muzea, které byly doposud oku návštěvníka skryty a byly rekonstruovány od závěru loňského roku. Výstava v těchto prostorech je věnována HISTORII KARPATSKÉHO ŽENIJNÍHO PRAPORU VE STŘELSKÝCH HOŠTICÍCH, který zde sídlil od padesátých let 20. století až do roku 1991.

Finanční prostředky byly získány z II. výzvy Reg. operačního programu NUTS II Jihozápad ve výši 3 600 000,- Kč. Při rekonstrukci objevená podzemní chodba zůstane návštěvníkům zatím skryta, neboť v letošním roce zde bude probíhat archeologický, geologický a stavební průzkum.

Muzeum bylo v místním zámku slavnostně otevřeno 13.5.2006. V rámci finanční podpory z programu LEADER ČR bylo zrekonstruováno v roce 2005 cca 250 m2 výstavní plochy. Plavení dřeva na Otavě věrně připomíná devítimetrová maketa celého pramene svázaného z pěti vorových tabulí. Expozice je věnována řece Otavě a základním údajům, přírodním poměrům, fauně a flóře, rýžování zlata, perlorodce říční a nezapomíná ani na turistický projekt Otavské plavby.

Své místo má v expozici samozřejmě historie místního zámeckého objektu a zmíněni jsou také slavní rodáci – Julius Hugo Benoni (hudební skladatel), Josef Pilka (učitel v Písku, sbormistr), PhDr. Jaroslav Ludvíkovský (universitní profesor, klasický filolog), legionáři, mjr. Jaroslav Zahrádka (pražský kriminalista), JUDr. Josef Drobil (místní historik) a Ing. Rudolf Květoň (místní malíř, badatel v oboru archeologie a ochotník).Kromě upomínkových předmětů je zde možno zakoupit i dostupnou literaturu, která se svým obsahem vztahuje k řece Otavě.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)