Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Jičín » Boží muka, kříž, kaplička » Kaplička se sousoším Piety - Kyje (kaplička)

Kaplička se sousoším Piety - Kyje (kaplička) [41817]

Kulturní památka (KP)

Architektonizovaná kamenná výklenková kaple. Doklad tvory regionálních kamenickáých dílen.

Kamenná kaplička je vystavěná u komunikace nad budovou obecního úřadu ve směru na horu Tábor. Drobná stavba orientovaná průčelím k JZ straně ve vzdálenosti cca 3 m od komunikace. Stavba obdélného půdorysu o rozměru 180 x 90 cm, sesazená z hrubě opracovaných kvádrů spojených na spáru s vápennou, místy cementovou výplní.

Sokl do výšky 70 cm jej zakončený obvodovou oblou přesahující římsou přecházející pod nároží pilastrů, spodní část římsy s výžlabkem. V průčelí stavby po stranách mělké pilastry. Vrchní profilovaná přesahující římsa, kaplička je ve vrcholu zakončena segmentovým štítem s poměrně hlubokou, vpadlou nikou, segmentově zakončenou, s umístěným kovaným křížem (v minulosti zde byla socha světce, ta však byla odcizena, kovaný kříž je novotvarem). Po stranách štítu kapličky a v jeho segmentovém vrcholu jsou piniové šišky na nízkých podstavcích o velikosti 70 cm.

Mezi pilastry otevíratelná dřevěná dvířka o rozměru 120 x 100 cm dělená svislými a vodorovnými příčlemi, zasklená, osazená na kovových pantech. V nice o hloubce 60 cm se nachází sousoší Piety o výšce 105 cm, šíři 57 cm a hloubce 52 cm. Na oblačném mraku sedící postava P. Marie s hlavou mírně skloněnou k levému ramenu, na koleně pravé nohy položen korpus ukřižovaného Krista s diagonálně vedeným tělem a pravou rukou, volně spuštěnou. Pravá ruka P. Marie podpírá hlavu Krista, její levá ruka je položena na jeho hrudi. Nohy Krista s překřížením levého nártu. Hlava P. Marie se zakrytými vlasy, plášť spadá přes její ramena a záda, je bohatě zřasen záhyby také pod tělem Krista. Materiál pískovec s vrchní úpravou polychromie.

Uspokojivý, stavebně technický stav, v r. 2005 byla kaplička na náklady obecního úřadu opravena.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)