Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kolín » muzeum, galerie » Muzeum veteránů - Radovesnice II (muzeum)

Muzeum veteránů - Radovesnice II (muzeum) [41798]



Navštivte Muzeum motocyklů a traktorů v Radovesnicích II - najdete u nás celkem přes 400 exponátů, hlavně pak historické motocykly a traktory. Dále pak nákladní automobily, vestavby dílen, stabilní motory a mnoho dalšího. U motocyklů jsou hlavně zastoupeny domácí značky Jawa a ČZ, v menší míře značky zahraniční. Exponáty traktorů jsou české značky Zetor, Svoboda, dále americké traktory a traktory z Německa a Rakouska. Většina exponátů je v prostorách muzea, další budou vystaveny na venkovní ploše.

 

Historie

Muzeum veteránů v Radovesnicích II bylo připravováno od roku 2010, kdy se začalo se shromažďováním budoucích exponátů. Vzhledem k zálibám zakladatele i blízkých členů rodiny došlo v krátké době ke shromáždění větší sbírky historických traktorů, motocyklů, nákladních automobilů, zemědělské techniky zejména nářadí a strojů a dalších předmětů, které souvisí se životem na venkově a práci v zemědělství.

Muzeum je umístěno v budovách původního velkostatku. V průběhu dějin se střídali vlastníci od pana statkáře Havelky, následoval státní statek, zemědělské družstvo, v současné době budovy muzea má společnost AGRO Radovesnice II. Ani velkostatkář pan Havelka nebyl první hospodář na statku, koupil statek po roce 1918 po I. Pozemkové reformě Republiky Československé. Naše republika zestátnila podstatnou část šlechtického majetku po svém vzniku od roku 1918. Tímto způsobem statisíce venkovského obyvatelstva získalo do vlastnictví půdu a tím i základ své obživy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)