Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Jičín » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Petra a Pavla - Konecchlumí (kostel)

Kostel sv. Petra a Pavla - Konecchlumí (kostel) [41783]

Kulturní památka (KP)

Areál vrcholně barokního kostela v architektonicky dominantní poloze. Zdaleka viditelná dominanta obce. Zbudován v letech 1728-29 pod vedením stavitele Donato Morazziho, nákladem Františka Norberta Trauttmansdorffa. Jednolodní barokní stavba s hranolovou věží s bání. V r. 2001 bylo v kostele instalováno 14 deskových obrazů křížové cesty od Vladimíra Komárka.

Hřbitovní ohradní zeď se nachází okolo kostela sv. Petra a sv. Pavla, její tvar má zhruba podobu lichoběžníku, hlavní vstup s předloženým dvouramenných schodištěm je situovaný od severozápadní strany, místní komunikace, naproti hlavnímu vstupu v podvěží do kostela. Ohradní zeď je vystavěna z pískovcových hrubě opracovaných kvádrů, které jsou doplněny kameny nepravidelného tvaru, místy lokálně zpevněna maltou, výška ohradní zdi je v rozmezí cca 90 – 210 cm. Rozdílná výška je způsobena výstavbou zdi ve svahu, směrem k jihovýchodní straně vstupuje její vnější strana do terénního příkrého svahu, vnitřní strana ohradní zdi (ve směru za presbytářem kostela) je vyšší, terénní plocha je odebrána a vyrovnána pro rozmístěné hroby okolo kostela. Nejvyšší výšky dosahuje ohradní zeď na severovýchodní straně, na této straně uprostřed se nachází hlavní vchod se dvěma pilíři po stranách o výšce 230 cm, pilíře jsou kryty kónickými hlavicemi s přesahem (rozměr hlavic 95 x 92 cm). Do vstupních pilířů jsou vsazena dvoukřídlá kovaná vrata, ve spodní části do výšky 50 cm vykryta plechem (rozměr kovaných křídel je 165 x 97 cm).

Kamenná ohradní zeď je zakončena zákrytovými deskami se sklonem do areálu hřbitova o tloušťce 8 cm, rozměr desek 80 x 60 cm. Před vstupními vraty je situováno dvoukřídlé segmentové schodiště, které je založeno v patě u místní komunikace, v nárožích se zapuštěnými šestihrannými pilířky. Ramena překonávají terénní břeh ve směru vstupu do areálu hřbitova. Uprostřed schodišťových ramen je v terénu patrný pozůstatek mohutného pařezu. Ramena schodišť jsou ukončena nízkými kamennými obrubami (madly), do každého ramene je vloženo 13 ks stupňů. Obě segmentová ramena ústí na plochou kamennou podestu vloženou před vstupní vrata. Šíře stupňů je 190 cm, nástupnice jsou lichoběžníkového tvaru, při vnitřní obrubě o šíři 32 cm, při vnější obrubě o šíři 52 cm. Nízké kamenné obruby po stranách schodů jsou segmentového tvaru, sesazeny ze čtyř ks, ve vrchní části se sraženými hranami, svislice s kapsami pro ukotvení schodiště. Podesta před bránou je sesazena ze dvou kusů, její celkový rozměr je 200 x 185 cm. Od vstupní brány směrem ke kostelu (areálu hřbitova) vede přímé schodiště o 12 ks pískovcových stupňů, jejich šíře je 195 cm.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)