Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Jičín » architektonická zajímavost » Venkovská usedlost čp.66 - Kněžnice (usedlost)

Venkovská usedlost čp.66 - Kněžnice (usedlost) [41774]



Významná usedlost (tzv. Kubánkův statek) dokládá venkovskou zástavbu bohatších vlastníků 2. poloviny 19. století. Samotná hlavní budova s obytnou částí je dokladem stavebních postupů doby svého vzniku, doplněných v regionu spíše ojedinělým prvkem hrázděné konstrukce. Hlavní budova, tak budova stodoly jsou uceleným souborem konstrukcí i výplní dokladujících kulturu života 19. století a 1. poloviny 20. století, který byl jen minimálně narušen stavebními zásahy ve 2. polovině 20. století.

Přízemní zděný dům komorového typu, částečně podsklepený, byl vystavěn po válečném požáru v r. 1866 na původním půdorysném základu starší budovy (včetně použití zbylých obvod. zdí). Stavba protáhlého obdélného půdorysu je štítovou stranou orientována k JZ straně průjezdní komunikace ve směru Jičín - Turnov. Umístěna je v uzavřeném oploceném areálu.

Zdivo obytné budovy smíšené, zadní trakt byl vystavěn s použitím hrubě opracovaných pískovcových bloků. V zadním traktu byly umístěny stáje a chlévy. Okna obytné části objektu jsou završena segmentem, dělena do kříže a mají původní závěsy a kliky. Pod okny jsou profilované pískovcové parapety. Okna rámují zdobné štukové šambrány. Nároží stavby je z pískovcových bloků, smíšové zdivo objektu je opatřeno vrchní hrubou omítkou. Hrázděné zvýšené patro je odděleno průběžným zdobným pásem s vpadlými čtverci.

Okřídlí štítu lomenice je opatřeno zdobnou profilací, krokve jsou také tesařsky zdobeny. Vstupní dveře z nádvorní strany osazené v pískovcovém ostění jsou dvoukřídlé, dřevěné s vrchním nadsvětlíkem ukončeným segmentem, zdobeny kazetami. Okna hospodářské části jsou rovněž zakončena segmentem. V interiéru objektu se vstupní čtvercovou síní valeně sklenutou do pasů jsou pozůstatky černé kuchyně. ze síně vstup po kamenném schodišti do dvou protilehlých valeně sklenutých sklípků vyzděných hrubě opracovanými pískovcovými bloky.

Obytné místnosti mají dřevěnou podlahu, světnice má plochý strop s výrazným fabionem, komora je zaklenuta valenou klenbou. Naproti světnice po pravé straně chodby je menší světnička, nad ní v patře je další menší obytná místnost osvětlená dvěma provoúhlými okny v sedlovém štítu. Ze síně je vstup na půdu po kamenném schodišti. Zde zůstala dochována původní dřevěná podlaha sesazená z širokých fošen. krov sedlové střechy s podpěrami hřebenové vaznice, krokve jsou v řídkém řazení, střešní vazba s bedněním a pokládkou eternitových šablon. Naproti obytnému objektu je trojtraktová stodola, která byla vybudována kolem r. 1850. Je vodorovně bedněná s přesahem širokých prken, její sedlová střecha je krytá eternitovými šablonami. Trámy jsou hrubě tesařsky opracovány. Jižní trakt je opatřen otevíratelnými vraty uchycenými v kruhové kované objímce. K severní straně byla přistavěna dvě ramena novodobých chlévů pro hospodářská zvířata,


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)