Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Tetín (obec) [4174]



Počátky této obce jsou v mnoha pověstech spojovány už s Krokovou dcerou Tetkou, tj. s r. 712 n. l., ale historická studie a archeologické zprávy ho umisťují do porvní poloviny X. stol. n. l.; je spojován s pobytem sv. Ludmily a jejího vnuka sv. Václava na Tetíně, jehož zde údajně po krátky čas vychovávala. 
  
V r. 921 však Ludmilina snacha Drahomíra najala vrahy a ti, v první vigilii noční z 15. na 16. září, Ludmilu na Tetíně zavraždili. Svatá Ludmila je první světicí, udávěnou ve spojitosti s Přemyslovci. Vzhledem k Ludmile můžeme Tetín považovat za jedno z míst pobytu prvních křesťanů v Čechách a jeden z kořenů české historie, vzhledem ke sv. Václavovi bývá někdy spojován s počátky české státnosti. Lze říci, že Tetín přinesl významný vklad do klenotnice české historie.
  
Tetínské sakrální stavby, a jejich historický význam, vražda sv. Ludmily i údajný pobyt sv. Václava, jsou předmětem soustavného historického bádání i součástí mnohých literárních děl. I tak zůstává minulost Tetína na některých místech dosud zastřena závojem tajemna. Mohou ji rozjasnit jen další archeologické výzkumy a historická zkoumání. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Tetín (obec) Beroun
obec, osada Tetín (obec) Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)