Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Nymburk » muzeum, galerie » Muzeum Keltů - Dobšice (muzeum)

Muzeum Keltů - Dobšice (muzeum) [41682]



Muzeum Keltů v Dobšicích

bylo slavnostně otevřeno v červnu 2008. Nabízí stálou expozici připomínající tento národ všem, kteří mají rádi naši historii. Vzniklo na základě archeologického výzkumu prováděného v letech 1899 - 1927 zakladatelem Polabského muzea v Poděbradech Janem Hellichem. Na pohřebišti dlouhém téměř 300 m bylo nalezeno 27 hrobů, jejichž stáří se odhaduje na 4. a 3. stol. př.n. l. - tzv. doba laténská. Jsou zde vystaveny originály různých předmětů běžné denní potřeby, jako jsou náramky, nádoby, zbraně a jiné. Seznámíte se: se světem žen, světem mužů, pohřebními zvyklostmi a základními zemědělskými činnostmi. Součástí prohlídky je krátký výukový film s názvem: “ Ze života keltské osady“. Na Muzeum Keltů navazuje dětské hřiště ve stylu keltského oppida. Kombinuje v sobě dětské herní prvky a informace o tom, jak Keltové žili. Přístupná je i keltská polozemnice v reálné velikosti 3 x 5 m (pouze s průvodcem). Zajímavou atrakcí oppida jsou ochočení a poslušní kozlíci Ferda a Honza, kteří nepohrdnou jablkem, hruškou, či větvičkami.

Muzeum se nachází v budově obecního úřadu a jeho součástí je i místní knihovna a kulturněturistické informační centrum. V muzejním obchůdku můžete zakoupit propagační materiály, keltské mince, hrnky, trička a několik druhů kvalitní medoviny.

Expozice místních tradic, spolků a rodáků 

Je koncipována jako dlouhodobá výstava seznamující veřejnost s existencí místních lidových tradic, spolků a významných rodáků. Výstava je zaměřena na události v obci a okolí od roku 1900 až po současnost. Součástí jsou i originální předměty spolků, např. hasičů, rybářů či myslivců. Expozice je doplněna figurínami a projekcí.. Hlavní částí expozice je připomenutí slavných Dobšických rodáků. Z nich nejvýznamnější je Josef Navrátil – Ratili, významný pěvec působící v Gruzii.

Dobrodružná a naučná stezka malého Dobše 

Stezka vede krásnou přírodou okolo řeky Cidliny a je 2,2 km dlouhá. Na 12 zastaveních s informačními panely mohou děti I dospělí plnit zajímavé úkoly po kterých doprovází keltský kluk Dobš. Celou stezku doplňují lanové a dobrodružné herní prvkly, odpočinková místa a veřejné ohniště. Další zajímavosti obce 

 cykloturistické odpočívadlo s naučnými tabulemi o okolních přírodních zajímavostech Žehuňský rybník a vrch Oškobrh.  nově zrekonstruovaný pomník Sv. Petra a Pavla 

 informační tabule o různých místně významných zajímavostech 

Obec Dobšice nad Cidlinou najdete 2 km od Žehuně, dálnice D 11, exit 50, Městec Králové, Žehuň. 

Autobusové spojení: z Kolína, Poděbrad, Městce Králové. Železniční trať: Kolín – Trutnov; Praha - Nymburk - Velký Osek - Hradec Králové. Pro cyklisty: cyklotrasy Labsko-cidlinské oblasti. Otevřeno je denně 10 – 16 hod., nebo kdykoliv po předchozí telefonické domluvě.

Větší skupiny prosím vždy domluvit předem. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)