Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vodní mlýn - Pekloves (mlýn) [41638]

Kulturní památka (KP)

Doklad hospodářské budovy na okraji venkovské zástavby. Mlýn byl vystavěn v 1. polovině 17. století (údajně pochází z r. 1635). Příjezd po užší polní cestě asi 200 m od silniční komunikace. Částečně oplocen drátěným plotem s kovovými sloupky. Kolem zahrada s ovocnými stromy, studna. Jinak louky a potok. Materiál dřevěný roubený - zpevnění stěnovými kleštinami.

Dispozice: štítová orientace, kolmo na zadní technický trakt přímo navazuje část hospodářská (chlévy, stodola). Typ: patrový, roubený, s pavlačí. Je to jedinečná technologická památka, protože je zde dochováno v úplnosti mlecí zařízení s mlýnicí. Vnější popis: obytná část s mlýnicí - střecha sedlová, krytina eternitové šablony, cementové tašky, roubení - původní trámy natřené na zeleno, nyní přetřeny na tmavě hnědo, olíčení spár bílé (hnědá přechází až do černa), podezdívka pískovcová pískovcová, zápraží - pískovec.

Dveře - vstupní v okapové stěně: původní, dřevěné s otevíráním jedné či obou polovin, jednokřídlé, nad nimi světlík. Na pavlači jednokřídlé, dřevěné, bedněné s dřevěným ostěním a nadpražím a světlíkem - nyní upraveny na okno. Zleva od průčelí 1 dřevěné, jednokřídlé s dřevěným ostěním. Okna - ve štítovém průčelí 3 v přízemí - dvoukřídlá, s vodorovnou příčkou, dřevěnou profilovanou podokenní římsou, kolem a nad dřevěné bednění. V patře jedno jako v přízemí a jedno menší (provedením jako v přízemí). Zleva od štítového průčelí: v nahoz. podezdívce jedno okno menší dvoukřídlé, s vodorovnou příčkou, 3 obdélníkovité průduchy. Zprava v okapové stěně 3 okna jako ve štítové stěně v přízemí, z toho jedno okno v patře, v zadní štítové stěně v roubené mlýnici jedno okno velké dvoukřídlé bez příček. Štít (lomenice) průčelní: celý obložen eternitovými šablonami, natřenými na tmavě hnědo, kolem oken do čtverce obloženy šablony a natřeny na bílo, původní lomenice pravděpodobně dvoupásová. Jehlancový kabřinec pokryt trojúhelníkovými šablonami. Zadní štít: eternitové šablony rozděleny do 3 polí - horní z menších - růžové, ve spodním poli 2 okénka obdélníkovitá, položena na délku a rozdělena svislými příčkami do 3 tabulek + obložení šedými šablonami.

Chlévy - stodola: V jedné ose za sebou, navazují na sebe. Sedlové střechy s krytinou - červené pálené tašky, cementové tašky a opět na stodole červené pálené tašky. Objekty zděné cihlami a částečně použit pískovec, stodola roubená. Okna: 1 dvoukřídlé s dvěma vodorovnými příčkami a v horní části zaoblené, 1 okno dvoukřídlé se dvěma vodorovnými příčkami, 1 menší okénko železné rozdělené do 9 polí a v horní části zaoblené. Dveře - 1 dřevěné jednokřídlé s vnitřní profilací do 5 obdélníků, 1 dveře dvoukřídlé s obdélníkovou profilací a dřevěným bedněním, u stodoly bedněná vrata a 1 bedněné jednokřídlé dveře. Pavlač - pouze z okapové vstupní strany; dřevěná, svisle bedněná na krakorcích, v bednění ozdobné průřezy, 3 sloupky. Ke štítovému průčelí bedněná až ke střeše.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)