Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » architektonická zajímavost » Hrad - hrádek Křikava - Černívsko (zřícenina)

Hrad - hrádek Křikava - Černívsko (zřícenina) [41597]

Kulturní památka (KP)

Hrad Křikava se připomíná poprvé v r. 1357 jako majetek rytíře Huga z Dornštejna. Až do r. 1367 jej měl ve společném držení s bratry Kolomanem, Buzkem a Přibyslavem. V r. 1399 se připomínají Přibek a Jindřich z Křikavy. R. 1402 byl hrad přepaden zbojníky. Jindřich svůj majetek v Prácheňsku r. 1418 prodal a uchýlil se nakonec na Obořiště, kde byl r. 1425 zabit husity. Koncem 15. století byl pustý hrad spolu se vsí Černívskem majetkem Taška z Drahenic a spojený s jeho statkem Uzenicemi. Hrad Křikava se pak už nikdy nepřipomíná; v době husitských válek nejspíš zanikl. Pravděpodobně v 19. století byla minimálně část příkopu romanticky upravena.

Tento nevelký hrádek postavený ve 14. století se nachází na malé ostrožně nad velkým Černívským rybníkem chráněné z východní strany příkopem. Z Hrádku se dochovaly zříceniny hranolové věže (východní a západní část) a několik málo zdí do výšky cca 2 m. Hrad Křikava stával na ostrohu nad rybníkem u vsi Černívska. Zbytky hradebních zdí nasvědčují téměř obdélníkovému tvaru opevnění, v jehož středu stála hranolová obytná věž. Menší zahloubené stavení bylo v severozápadním nároží hradby. Hrad byl obehnán příkopem dosud patrným, přístupný byl od východní strany. Dnes se dostaneme ke zřícenině po hrázi rybníka, který chránil hrad od západu.

Hrad Křikava nebyl doposud podroben žádnému detalnějšímu průzkumu a přesto již za současného stavu vědomostí můžeme konstatovat, že se jedná o kvalitní stavbu malého méně významného šlechtického hradu. Jeho zděná fáze s centrální obytnou věží zapadá do rozvíjení ve 14. století velmi oblíbené donjonové dispozice. Představuje náročnější variantu vybavenou kromě obytné věže i dalšími stavbami, u nichž předpokládáme obytnou funkci.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)