Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » architektonická zajímavost » Venkovský dům č.27 - Mačkov (usedlost)

Venkovský dům č.27 - Mačkov (usedlost) [41523]

Kulturní památka (KP)

Autenticky dochovaná poloroubená chalupa s roubenou světnicí a se zděnými chlévy byla postavena pravděpodobně ke konci 18. století. Chalupa má cenné interiéry, konstrukce (roubení, trámové stropy, klenby).

Chalupa je hodnotným příkladem poloroubené lidové architektury. Objekt vykazuje vysoký stupeň autenticity, neboť v minulosti neprošel žádnými radikálními úpravami. Dokládá také způsob života chudších sociálních vrstev ve vesnickém prostředí. V obci i v okolí se již další podobné stavby nevyskytují, jedná se proto rovněž o vzácně dochovaný příklad poloroubené architektury v této oblasti.

Objekt je celkově sešlý, vyžaduje provedení kompletní údržby. Chalupa neprošla žádnými významnými stavebními úpravami. V minulosti však došlo k některým menším zásahům, které provedli předchozí vlastníci. Došlo k odstranění pece a k jejímu nahrazení kamny na pevná paliva, komora je bez vytápění. Bylo vyzděno nové komínové těleso. Část podlah byla vybetonována. Došková střešní krytina byla nahrazena eternitovými šablonami. Nově byl upraven ve chlévě hurdiskový strop a odstraněna koryta pro dobytek. V objektu chybí rozvod vody. Rozvod elektřiny je nevyhovující. Chalupa byla v minulosti obecním majetkem a sloužila jako obydlí pro kováře. V současnosti již objekt není využíván k trvalému bydlení. Současný vlastník počítá s využitím objektu pro ukázkové provozování lidových řemesel v autentickém prostředí a nehodlá proto provádět žádné radikální úpravy objektu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)