Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Anny - Lnáře (kaple)

Kaple sv. Anny - Lnáře (kaple) [41521]

Kulturní památka (KP)

Při východním okraji města Lnáře se nachází barokní klasicistně přestavěná kaple sv. Anny, zvaná Kalvárie. Kaple se nachází v blízkosti bývalého hospodářského dvora Anín, kde se dochoval špýchar s hrázděnou výplní stěn, který je rovněž památkově chráněný. Kaple je samostatně stojící stavbou na vyvýšeném prostoru. Kaple tvoří významný architektonický, urbanistický a krajinotvorný prvek. Památková ochrana se vztahuje na kapli včetně pozemku.

Roku 1702 založila majitelka panství Lnáře hraběnka Zuzana Terezie Renata Černínová z Martinic na návrší za zámeckým parkem vrcholně barokní kapli k poctě Ukřižování Ježíše Krista, zvanou Kalvárie. Podle nepodložených informací vedla ke kapli od zámku cesta lemovaná po obou stranách alejí vzrostlých stromů. Roku 1840 byla kaple přestavěna v klasicistním stylu a nově zasvěcena sv. Anně na počest Anny de Árvay, manželky tehdejšího majitele Lnář hraběte Klementa Václava Linckera z Lützenwicku.

Kaple sv. Anny je cenným dokladem drobné sakrální architektury, která tvoří významný krajinotvorný a architektonický prvek v obci Lnáře. Hodnotu kaple podtrhuje štuková výzdoba kaple, trojúhelný štít završený křížem a hranolová zvonička přistavěná ke kapli a je zakončená jehlancovou stříškou nad profilovanou členěnou římsou. Památková ochrana se vztahuje na kapli s pozemkem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)