Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lužce (obec) [4146]



První písemná zpráva o obci Lužce pochází z roku 1224, kdy se zde uvádí Mstidruh z Lužce.

V dějinách podbrdského kraje je zmínka o Lužcích z r. 1224, jako místo bažinatého kraje a s částečně zatopeným územím, které zúrodnil šlechtic Mstidruh. Lužce jako ves byla vlastně hospodářská základna pro ostatní vsi, protože nejdříve bylo potřeba odvodnit veškeré pozemky, zřídit hospodářskou základnu pro zřizování ostatních okolních vesnic a k tomu církvi právě posloužil Mstidruh. Kromě rybolovu se zde hlavně pěstovala řepa i cukrovka.

S výstavbou loužemi- rybníků musel započít ale daleko před tímto rokem a nějakou dobu to jistě trvalo. Musel pozemky odvodnit, vybudovat hráze, splavy, postavit hospodářské budovy atd. A protože se tamním mokřinám říkalo LOUŽKY-LUŽCE nechal se podle povolení od krále zapsat jako Mstidruh s přídomkem z Lužce.

Výnos z ryb a zemědělství byl pravděpodobně dost vysoký a tak se začalo výstavbou Lužeckého dvora s hospodářskými budovami.

V té době kromě Sv. Jana, Hostíma a Loděnic, zde úředně žádná jiná usedlost nebyla.

Zdejší poklidné hospodářství bylo narušováno a zužováno až výstavbami okolních klášterních vesnic po r. 1280. V 17. století byla v hospodářském dvoře vystavěna se zámkem i zámecká kaplička sv. Michala s rokokovým oltářem se sochou sv. Michala a sv. Augustiána.

Zámek náležel ještě před II. světovou válkou klášteru sv. Tomáše v Praze.

Lužce se částečně vyhnuly 30ti leté válce /1620-1650/ ale nevyhnuly se husitským bouřím od r. 1415. Až do 16. století bylo obyvatelstvo součástí a majetkem velkostatku. O největší oživení vesnice se postaral František Kohout, když mu v roce 1879 byla povolena výroba a oprava hospodářských strojů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lužce (obec) Beroun



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)