Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kublov (obec) [4139]



Dějiny obce jsou nerozlučně spjaty s historií vrchu Velíz, který se vypíná nad Kublovem do nadmořské výšky 595m. Svojí polohou tvoří dominantu západní výspy křivoklátských lesů mezi rakovnickou plošinou a brdskou pahorkatinou na západním okraji středočeského kraje. Jeho název pochází od jména pohanského boha Velese a v této době byl pohanským obětištěm se svatyní. Již na úsvitu našich národních dějin, se zapsal událostí dokumentovanou ve starých českých kronikách a stal se tak dokladem české státnosti. V roce 1003 zde byl na lovu zajat nepřátelskými Vršovci Přemyslovský kníže Jaromír. Na věčnou památku své záchrany nechal na tomto místě postavit kapli sv. Jana Křtitele, která byla později přestavěna na chrám stejného názvu a tak se Velíz stal centrem křesťanství v této části Čech. V jeho blízkosti probíhala spojnice mezi zemskými stezkami a jedna z přilehlých lokalit se nazývá Varta a značí tak místo, kde byla tato cesta střežena místními poddanými.

Velíz je vyhledávaným místem turistů a návštěvníků nejen pro své historické památky, ale také pro svoji výhodnou polohu, neboť převyšuje okolní krajinu a je místem dalekého výhledu do kraje. Pěkný je pohled na Žebrák a Točník, oblast Brd a za dobré viditelnosti až na vrcholky Krušných hor.

V Kublově pod památným vrchem Velízem se narodil hudební skladatel a pedagog Josef Leopold Zvonař.Památky na jeho život a dílo lze shlédnout v památníku v 1 patře místní školy.Před ní stojí v parčíku jeho pomník z roku 1871- mistrovské dílo železáren v Novém Jáchymově.V dolní části obce je vidět exteriér Zvonařova rodného domku s pamětní deskou.Hrob hudebního skladatele se nachází na lesním hřbitově na Velízu.K nejznámějším z jeho skladeb patří píseň Čechy krásné,Čechy mé...


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kublov (obec) Beroun



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)