Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dolní Kruty (osada) [41351]



Ves Dolní Kruty vznikla v první polovině 13.stol. na potůčku,který protéká od Kachních Louží k Přestavlkům bezprostředně pod krutským kopcem,v nadmořské výšce 361 m. 

Souvislé historické zprávy začínají od doby,kdy se tato i okolní vesnice dostaly pod správu Sázavského kláštera. Ten byl založen roku 1032,ale Kruty se staly klášterním majetkem teprve ve 14.stol.

Hmotné poměry obyvatel Dolních Krut je možné nepřetržitě sledovat od r. 1654, tehdy byl totiž učiněn první pokus o vypracování řádného katastru v zemi. Ve vsi bylo 5 sedláků, 1 chalupník a dva pusté, vyhořelé grunty. Tehdy byly budovy dřevěné a tak často vyhořely i celé vesnice.

Roku 1677 vznikl Kostelecký urbář, kde je podrobný popis stavu všech gruntů. Je zde uvedena nejen výměra polí a luk a stav dobytka, ale najdeme tu i informace o studnách, sklepích, zahradách a sadech. Ve vsi je obecní studna a patří jí obecní les (borový, březový a lístkový), obecní louky a pastviny.

V Dolních Krutech byla zapsána pustá fara a pustý kostelík sv.Havla. Kostelík stával v místě,kde je dnes domek čp. 4. Kostel sloužil asi jiné církvi než katolické, neboť by nebyly v těsném sousedství dvě fary téhož vyznání. (Fara církve katolické je v kostele sv. Václava v Horních Krutech.)

Za vlády císaře Josefa II. bylo roku 1781 zrušeno nevolnictví a roku 1789 byl vydán toleranční patent. Vznikl též nový katastr (dokončen 1789). Z něho vyčteme, že náves v Dolních Krutech byla tehdy využívána k pastvě. Bylo zde již 20 čísel popisných domů, z toho bylo 8 statků, 10 chaloupek, obecní kovárna a obecní pastouška.
 

Na rozhraní 18. a 19. stol. vyrušila vřava napoleonských válek celou Evropu z klidného života. Na návrší Krakovec, jižně od Horních Krut v zákrutu silnice, byl (ještě r.1940 a možná i déle) plochý kámen a na něm hrubě vysekaný obílený řecký kříž. O původu kamene se vypravuje: "Když po porážce Napoleonově táhli Rusové na Paříž a proudy vojska procházely Čechami, zemřel u Krut vysoký ruský důjstojník a byl pochován na místě,které je označeno kamenem." S tímto vyprávěním souvisí i jiná historka, která traduje, že na zahradě statku Fr. Drahoty v Přestavlkách je poklad a v rodině byla prý dlouho chována šavle po francouzském důstojníkovi. 

Na jižním úbočí Krutského kopce v poloze Na krakovci (východně od Přestavlk) byl posvátný březový háj, kde bylo pravděpodobně i obětiště. Staří Čechové i Zličané se i po pokřesťanstění přidržovali svých pohanských zvyků. Aby se odvedla pozornost na bývalá obětiště, nařídila knížecí nebo i církevní vrchnost stavěti na bývalých obětištích tzv. "Baby" , to jsou velké pískovcové opracované kameny, na čelní straně s vytesaným maltézským křížem. Takováto Baba byla vztyčena v ranných dobách křesťanských i na Krakovci. Přetrvala zde věky. Až v roce 1988 při budování autobusové zastávky, byla při planýrce okolí, Baba vyrvána nesvědomitým bagristou ze země a zahrnuta zeminou.
 

V současné době je z historických objektů v Dolních Krutech zachován pouze kamenný mostek a pomník obětem 1.sv. války na návsi.

V roce 1940 bylo již v Dolních Krutech 46 popisných čísel, tedy stejný počet jako dnes.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolní Kruty (osada) Kolín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)