Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » pomník, památník » Památník Christiána Battaglia - Bratronice (památník)

Památník Christiána Battaglia - Bratronice (památník) [41337]



Christian narozen 7. prosince 1914 Bratronice u Blatné, zemřel 24. srpna 1991 pocházel z benátského šlechtického rodu Battagliů, jehož samotná historie sahá až do 17. století.

Battaglia byl amatérský cyklista, jenž v sedle svého kola ujel na 935 000 km. 25 let po sobě startoval v nejdelším národním cyklomaratonu Praha – Karlovy Vary a zpět. Za svůj život ale žádný větší závod nevyhrál, přesto se stal cyklistickou legendou. Zemřel v sedle kola na úpatí kopce Tisovník kousek za Strakonicemi, když se vracel zpět domů, do Bratronic.

Battaglia znamená boj, což u Christian platilo mnohokrát. Jeho první zahraniční cesta do francouzského Marseille skončila tragicky, kdy se srazil s automobilem. Po srážce mu hrozila amputace nohy. Odjel však vlakem domů, kde ho čeští lékaři úplně rehabilitovali. Dnes ho v Bratronicích připomíná pamětní deska, ktero zde nechali postavit jeho přátelé.

Rodina Battagliů má hrobku asi 4 kilometry od Bratronic na kraji lesa, Christian v ní však pohřben není, nepřál si to.Příbuzenstvo otec Quido Battaglia, matka Gizela Battaglia, sestra Blanka Battaglia. Rodina byla pro svůj šlechtický původ perzekvována, zámeček v Bratronicích spolu s okolními pozemky byl jim zestátněn a Battagliové byli pouze jeho nájemníci. Za komunismu byl vězněn 5 měsíců za krádež, díky tomu pak vyhozen i ze zbrojovky ČZM Strakonice, kde pracoval. Poté se stal závozníkem u Pozemních staveb.Byla po něm pojmenována Šumavská silniční cyklotrasa č. 33 Christiana Battaglii.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)