Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » historická budova » Fara - Bělčice (fara)

Fara - Bělčice (fara) [41289]

Kulturní památka (KP)

Uprostřed obce Bělčice na náměstí J. Kučery se nachází severním směrem od kostela sv. Petra a Pavla areál fary čp. 1. Farní budova se nachází na vyvýšeném kamenném tarasu s rozlehlou předzahrádkou a oplocením z kamenných pilířů a dřevěného plotu. Areál je tvořen farní přízemní budovou na obdélném půdorysu, která je vstupním průčelím orientovaná do přilehlého náměstí a ke kostelu. Severním směrem od fary se nachází hospodářské budovy - na východní straně stáje a na severu stodola. Hospodářské budovy - stáje a stodola byly přestavěny na oprávřské dílny bělčického zemědělského družstva. Přilehlý dvůr byl rovněž přizpůsoben provozu družstva. Ve dvoře, u stájí a stodoly jsou přístavky, které jsou bez památkové ochrany, ale nacházejí se na chráněném pozemku.

Původní fara ze 13.století stála pravděpodobně v místech, kde je dnes domek čp. 3 a 78. Roku 1620 vyhořela a v letech 1693 až 1696 byla postavena nová fara na současném místě. V roce 1937 je farnost povýšena na děkanství. Bohužel, v témže roce byl zbořen původní barokní portál do fary, který vadil při rozšiřování a dláždění silnice. První zprávu o bělčickém faráři máme již z roku 1357. Na faře se potom za mnoho let vystřídala celá řada farářů a děkanů.

Přízemní budova s polovalbovou střechou byla postavena na konci 17. století, změny v 19.a 20. století. Exteriér budovy jednoduchý, dochoval se interiér a dispoziční řešení včetně konstrukcí (klenby, trámové stropy, krov) a prvků (dveře, okna, kování).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)