Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Prachatice » zoo, soukr.zoo » Soví voliéry - Borová Lada (zologická zahrada)

Soví voliéry - Borová Lada (zologická zahrada) [41202]



Výchozí bod: Borová Lada parkoviště

Trasa: necelých 250 m od parkoviště na stejné straně silnice (směr Horní Vltavice) vede za mostem kolmo na komunikaci poválková stezka (cca 150 m) až k areálu. Areál je umístěný v prostoru starého lomu, tvoří venkovní voliéry se skupinou sov běžně žijících v šumavských lesích. Návštěvní trasa vede po dřevěných chodnících mezi jednotlivými voliérami. 

Soví voliéry

Zveme vás do největší soví voliéry v České republice Bubo Pro Šumavu jsou typické rozsáhlé lesní porosty, místy pralesovitého charakteru, s mozaikou člověkem vytvořených luk, pastvin a sídel. Právě střídání lesa s otevřenými plochami vyhovuje většině sov. Rozsáhlejší lesy ve všech nadmořských výškách preferují poměrně hojné sovy severského lesa - sýc rousný a kulíšek nejmenší. Mezi další převážně lesní druhy patří puštík bělavý, puštík obecný a výr velký.

Členitá zemědělská krajina, okolí lidských sídel i ostrovy bezlesí po zaniklých osadách nabízí ideální podmínky pro kalouse ušatého, sýčka obecného a sovu pálenou. Sova pálená a sýček obecný patří k ubývajícím druhům, vyskytují se spíše v okrajových částech Šumavy.

Návštěvnické centrum Bubo bubo

Můžete zde spatřit většinu zástupců šumavských sov. Tito převážně noční ptáci mají řadu mimořádných vlastností - noční vidění, neslyšný let a další. Přijďte se o nich dozvědět více do areálu s voliérami. Soví rarita voliér - vzácný Puštík bělavý puštík-bělavýje nejvzácnější šumavskou sovou. Izolované populace puštíka bělavého ve střední Evropě jsou pozůstatkem jeho rozšíření na konci poslední doby ledové.

Tehdejší krajina Šumavy měla charakter tundry a lesotundry. Kromě Šumavy žije puštík bělavý v Karpatech a ve východních Alpách. Dnes se odhaduje, že na Šumavě hnízdí a vyvádí mláďata již minimálně 15 až 25 párů. Napomohl tomu také projekt reintrodukce puštíka bělavého , který v současnosti pokračuje sledováním stávající populace a její životaschopnosti. Sovy jsou vzácné a chráněné Všechny druhy sov jsou u nás obecně chráněny zákonem před činnostmi ohrožujícími jejich populace nebo ekosystémy.

Mezi zvláště chráněné druhy patří puštík bělavý Strix uralensis (kriticky ohrožený), kulíšek nejmenší, sova pálená, sýc rousný, sýček obecný (silně ohrožené druhy) a výr velký (ohrožený). Zvláště chráněné druhy jsou chráněny ve všech vývojových stadiích, chráněna jsou i jejich hnízdiště a prostředí, kde žijí. Expozice sov byla zvolena především pro originalitu námětu, skrytý způsob života sov téměř neumožňuje, aby mohly být pozorovány ve volné přírodě.

Vstup: Volný


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)