Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hlásná Třebaň (obec) [4120]



Obec Hlásná Třebaň se nachází na levém břehu Berounky, 2 km východně od Karlštejna, na území osídleném již v době bronzové. Třebaň je prvně zmiňována v roce 1000, kdy byla věnována knížetem Boleslavem III. ostrovskému benediktinskému klášteru. V roce 1357 vykoupil ves Karel IV. a připojil ji k hradu Karlštejn. V 15. století je část obce blíže hradu, před řekou, uváděna jako “Přední” a část vzdálenější, za řekou, jako “Zadní”. Zanedlouho poté je “Přední” Třebaň přejmenována na “Hlásnou”, podle robotní povinnosti mužů obce vykonávat strážní a hlásnou službu na věžích a hradbách Karlštejna. Ještě koncem 19. století to byla malá, převážně zemědělská ves s několika usedlostmi postavenými s branou ve slohu “selského baroka” a rozestavenými kolem návsi s kapličkou a podél cesty vedoucí od brodu k Mořině. Ve vsi tehdy bylo kromě zemědělců i několik košíkářů…

Od třicátých let je obec a její okolí vyhledávaným rekreačním místem - bylo zde postaveno kolem 620 rekreačních objektů. Od začátku 20. století do roku 2006 se obec rozrostla na 285 obytných domů s 606 stálými obyvateli a kromě několika soukromě hospodařících zemědělců začala většina obyvatel dojíždět za prací mimo obec. K obci patří ještě osada Rovina, která je položená 1 km východně, na vyvýšenině nad řekou. Vznikla koncem 18. století po parcelaci karlštejnského panství. Umělému založení odpovídá stavební dispozice původních domů kolem rozlehlé návsi.

Z obce je možné se po lávce přes řeku Berounku dostat na železniční zastávku Zadní Třebaň, ležící na trati Praha - Plzeň. Je odtud rychlé spojení vlakem do Prahy či Berouna. Do osady Rovina pak zajíždí autobus příměstské linky 311 za stanice Praha - Zličín.

Obec Hlásná Třebaň leží na okraji chráněné krajinné oblasti CHKO Český kras. Bývalé pastviny třebaňské stráně jsou dodnes místem, kde se vyskytují druhy nápadných a jinde vzácných rostlin. Brzy na jaře zde hojně rozkvétají prvosenky jarní a na nejsušších místech i koniklece luční české. Později v létě zde také najdeme černohlávky velkokvěté, chrpy chlumní, omany vrbolisté, třemdavy bílé, bělozářky větvité a kakosty krvavé, jejichž květ se stal součástí erbu obce. V Třebani je jediné místo v Českém krasu, kde v předjaří vykvétá drobná liliovitá rostlina s nápadnými žlutými květy – křivatec český.

V naší obci je možné se také dobře najíst, což lze jednak v restauraci “Česká hospoda” nebo v restauracích “Sokolovna” a “U Máni v Třebáni”. V osadě Rovina jsou pak další dvě restaurace, a to “Hospůdka Na Návsi” a “Restaurace Rudolfa II.”. Ubytování je zde možné na Rovinách ve zmíněných restauracích a v Třebani v penzionu “Hubert”, popřípadě u někoho v soukromí.

V obci je aktivní Tělovýchovná jednota Sokol, která vlastní sokolovnu s upraveným venkovním hřištěm, Sbor dobrovolných hasičů, Český červený kříž Rovina a místní organizace Českého svazu zahrádkářů.

Hlásná Třebaň je nadále vyhledávaným rekreačním místem díky malebné krajině a možná i písničce z dílny Ivana Mládka “Hlásná Třebaň je krásná”, což můžeme my místní jen potvrdit…


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hlásná Třebaň (obec) Beroun



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)