Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Jindřichův Hradec » přehrada, rybník, jezero » Rybník Švarcenberk - Ponědrážka (rybník)

Rybník Švarcenberk - Ponědrážka (rybník) [41084]


    další pojmenování: Schwarzenberg

Chovný rybník patří pod Horusickou rybniční podsoustavu. Má rozlohu 80 ha.a napájen Zlatou stokou. Je dílem Štěpánka Netolického, pro nejzámožnější evropský rod tehdejší doby - rod Rožmberků

Švancenberk se nachází v katastru obce Ponědrážka v severní části Třeboňské pánve v Jižních Čechách. Takto je označován: 1.Rybník Švancenberk ležící východně od obce Ponědrážka. Rozloha rybníku činí 52 ha. 2.Zaniklé jezero Švancenberk se nacházelo přibližně v místě dnešního rybníku Švarcenberk. Původní plocha jezera podle zachovalých sedimentů přibližně odpovídala výtopě dnešního rybníka Švancemberk. Jezero zaniklo přibližně před 5500 lety. 3.Okolo jezera Švarcenberk existovalo rozsáhlé mezolitické osídlení. Archeologický výzkum započal po roce 2000 a lokalita není dosud plně prozkoumána.

Na začátku 15. století bylo okolí již známou rybníkářskou oblastí. V blízkosti se nacházely například rybníky Horusický rybník, Dvořiště, Záblatský rybník nebo Ponědražský rybník, které patří k největším rybníkům v Česku. (Každý z jmenovaných rybníků je několikanásobně větší než Švarcenberk.) Území bývalého jezera Švarcenberk bylo jednou z posledních pozic v okolí vhodných ke stavbě většího rybníku. Rybník naplánoval a vyměřil již Jakub Krčín na konci 16. století, ale nejednalo se o prioritní investiční akci. Vzhledem k třicetileté válce byl záměr realizován až na přelomu 17. a 18. století.

Dostupný je ze státní silnice Lomnice/L - Veselí/L. špatnou lesní cestou. Protože leží CHKO je vjezd vozidlům přísně zakázán.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)