Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Všechlapy (obec) [4104]



První písemná zmínka o obci Všechlapy je ze 14. srpna 1378. Tehdy česká královna Alžběta Pomořanská, čtvrtá manželka Karla IV, darovala za spásu své duše dvory kmetcí ve Všechlapech s ročním důchodem jedenáct kop a osm grošů panenskému klášteru sv. Kateřiny na Novém Městě Pražském. Majitelé se změnili až v 17. století, kdy toto území spadalo pod šternberskou vrchnost.  V 19. století obec Všechlapy patřila pod obec Měchnov. Na konci 19. století žilo ve vesnici přes 370 obyvatel ve 38 domech, jednalo se především o rolnické rodiny. Nelze opomenout tkalcovskou tradici, která se ve vsi udržela až do doby vzniku tovární výroby. Nerostné bohatství v obci bylo malé, přesto se zde nacházela cihelna, cementárna a později i pískárna.

V předminulém století bývali obyvatelé Všechlapy obávanými pytláky. V každém domě se za krovem nacházela nějaká zbraň. Před pytláky měli respekt i vrchnostenští hajní. V roce 1899 byl založen Sbor dobrovolných hasičů Všechlapy.  Rok 1914 byl spojen s válkou, s odvody a rekvírováním. Zabrán byl i zvon z kapličky ve Všechlapech. Ten zachránil jeden z obyvatel, když vyslal jen nákladní list a zvon schoval. Zvon se po válce opět rozezněl.  Poválečná léta přinesla do obce spoustu nového. V roce 1921 byla založena knihovna, v roce 1922 byl postaven pomník padlým ve válce, od roku 1930 se začala v obci dolovat tuha a byla dostavěna škola.  Druhá světová válka se promítla do historie obce různými způsoby.

V roce 1938 byla započata v katastru obce stavba dálnice, v roce 1942 byla skupina mužů vyslána do okolních lesů, pátrat po utečencích z koncentračních táborů. Po velkém únoru nechal jeden místní občan zbořit kapličku, ze které byl zachráněn zvon, který je nyní umístěn v dřevěné zvoničce s datem 1759. Dřevěná zvonička je udělaná z jednoho kusu stromu a byla opatřená stříškou. Po skončení 2. světové války i tato malá vesnička podlehla tlaku socialismu a začala s jeho budováním.  Dlouhou dobu v obci byla škola dvě hospody, dva obchody, dva mlýny, hájovna a kampelička. V roce 1936 byla postavena nová škola, ve které se učilo až do 60. let 20. století. Budova školy byla od 70. let využívaná pro výrobu tyčinek firmou Pekárny a cukrárny Benešov. Od r. 1966 do 1972 se v katastru obce stavěl přivaděč vodního díla Želivka. Obec byla napojena na vody ze Želivky, všechny domácnosti mají vodovodní přípojky. Po obci jsou umístěny hydranty. Modernizace se nevyhnula ani domácnostem - 1. automatická pračka prala v obci roku 1970 a v roce 1978 se děti dívaly na pohádky na barevném televizoru.

V roce 1977 byla obec Všechlapy převedena pod správu Divišova a přišla tak o svoji samostatnost. Obec znovu získala samostatnost v roce 1991.  V 90. letech 20. století výrobu tyčinek převzal tehdejší mistr výroby Jaroslav Turek, který ji ukončil v roce 2002. Od r. 2006 probíhala rozsáhlá rekonstrukce budovy bývalé školy a přilehlého krámu. V současné době je budova využívaná jako kancelář obecního úřadu, knihovna, společenský sál a klubovna hasičů. Obec nechala zasíťovat pozemky pro stavbu rodinných domků, kde následně probíhá jejich výstavba. V rámci modernizace dálnice D1 v roce 2013 začala rekonstrukce dálničního mostu, který spojuje Všechlapy s Brtnicí.

U Všechlap se také nachází Rekreační středisko, které má za úkol poskytnout přístřeší pro turisty obdivující krásu okolní přírody a blízkých památek. Za zmínění také stojí paní Růženka Havelková, která je nejstarším žijícím rodákem Všechlap. V roce 2013 oslavila své 106. narozeniny. V obci se nachází Obecní úřad a místní knihovna.

Od roku 2002 se sbor dobrovolných hasičů družstvo mužů účastní okrskový a okresních soutěží a družstvo žen od roku 2005. Dále se od roku 2008 obnovila tradice pořádání hasičských plesů. Tradičně se v obci pořádá stavění májky, pálení čarodějnic, Vánoční prodej kaprů a pstruhů, plavby, trempiády v chatové oblasti Černá Skála a zábavy pod širým nebem, na kterých hraje kapela Šakalí dech. Jednou ročně v obci probíhá přehlídka hudebních skupin Ostofest pod záštitou místní kapely Šakalí dech. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Všechlapy (obec) Benešov
obec, osada Všechlapy (obec) Nymburk
obec, osada Všechlapy (část obce) Tábor
obec, osada Všechlapy (část obce) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)