Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Bruntál » rozhledna » Rozhledna Velký Roudný - Roudno (rozhledna)

Rozhledna Velký Roudný - Roudno (rozhledna) [41035]



Novou dominantou – dřevěnou rozhlednou na betonové základně - se může od podzimu roku 2007 pyšnit vrcholek vyhaslé sopky Velký Roudný (780 metrů) u obce Roudno nedaleko přehradní nádrže Slezská Harta.

Současná rozhledna byla vybudována z finančních prostředků mikroregionu Slezská Harta, nedaleké obce Roudno a Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Její výstavba byla plánovaná téměř dva roky. V průběhu přípravných prací musela stavba rozhledny dokonce v únoru 2006 získat vládním usnesením výjimku ze zákona o ochraně krajiny a přírody, neboť je lokalita Velký Roudný národní přírodní památkou. Stavební práce byly zahájeny 13. června 2007, kdy společnost Hydrospol ze Starého Města zahájila stavbu základových patek z betonu a lomového kamene. Následně dne 1. července 2007 byl při tradiční pouti na Velký Roudný posvěcen základní kámen k rozhledně. Původní termín otevření stavby na konci září 2007 byl posunut na sobotu 27. října 2007, kdy byla věž slavnostně zpřístupněna.

Rozhledna Velký Roudný je dřevěná šestipatrová konstrukce s krytým ochozem 17 metrů nad zemí. Jako stavební materiál bylo použito 18 tun modřínového dřeva. To dodala firma Hranex z Holčic. Montáž dřevěné konstrukce podle projektu Vladimíra Šarmana z Krnova (autor rozhledny na Ježníku u Krnova) provedla firma pana Balcárka Fido s.r.o. z Bruntálu. Úspěšná kolaudace proběhla 5. října 2007. Náklady na výstavbu rozhledny činily cca 1,34 mil. Kč. V roce 2013 byla stavba převedena z Mikroregionu Slezská Harta do majetku obce Roudno.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)