Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Jana Nepomuckého - Hornice (kaple)

Kaple sv. Jana Nepomuckého - Hornice (kaple) [41019]



Myšlenka stavby kaple se zrodila roku 1913. Ke stavbě vylo zvoleno místo před domem č. 1, kde byla zmola, jež se tehdy právě zavážela. Dne 15. 8. 1913 se konala schůze všech občanů a ti slíbili uhradit veškeré náklady spojené s výstavbou kaple. V lednu 1914 podal stavitel Josef Hrůza rozpočet na úplné postavení kaple („s odevzdáním klíčů“)na 5 143,81 Kč. Tohoto roku se již započalo se stavbou. Vyzdily se základy do roviny se silnicí (asi 8 m z kamene) a ještě v témže roce byla stavba pod střechou. Po vypuknutí I. světové války se přestalo pracovat. Teprve v letech 1920 – 1921, kde se poměry uklidňovaly, bylo dílo dokončeno. Celkové vydání na kapli bylo 44 887 Kč, což několikanásobně převýšilo původní rozpočet. Veškerá vydání byla hrazena milodary hornických občanů. Kaple byla vysvěcena dne 20. 5. 1921 farářem Janem Konečným z Velkého Újezdu.

Za 2. sv. války, 12. března 1942, přišel rozkaz odevzdat zvon ze zdejší kaple. Než byl sejmut, tak se občanům na rozloučenou 1 hodinu zvonilo. Občané zvyklí na denní vyzvánění si pořídili nový zvon. Mistr kovářský Josef Křivan ohnul zakoupenou traverzu na způsob zvonu, přidělal srdce zvonu, které se neodvezlo, a na Bílou sobotu, 4. 4. 1942, se opět zvonilo. Tento nouzový zvon sloužil až do 70. let, kdy se občané začali zabývat koupí nového zvonu do kaple.

V roce 1972 se na pořízení zvonu dohodli. František Solanský a Jaroslav Křivan zajistili dodání zvonu ze zvonařské dílny Dytrychových z Brodku u Přerova a koncem září zvon také dovezli. 22. října 1972 byl P. Josefem Konečným při mši svaté posvěcen.

V průběhu doby byla kaple také několikrát opravována. V roce 1955 bylo přeloženo dláždění a zřízen nový betonový schod. Byl vyměněn křížek na věži. R. 1989 byla do výše oken provedena obnova vnitřních omítek včetně větracích kanálků vně i uvnitř, bylo vymalováno a natřeny okna a lavice. V dalším roce byla provedena výměna střešní krytiny a nátěr fasády a později bylo také pořízeno automatické vyzvánění. V roce 2008 začal mít zvon nakřáplý zvuk a bylo zjištěno, že se na zvonu objevila puklina. Obecní zastupitelstvo proto rozhodlo, že se pořídí nový zvon od zvonařství Perner z Českých Budějovic a bude vypsána veřejná sbírka, aby se obyvatelé mohli podílet na jeho zakoupení (jako při pořízení každého zvonu do zdejší kaple).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)