Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » drobná památka » Moravské Bránice (zvonice)

Moravské Bránice (zvonice) [41008]



Uprostřed obce, na návrší pod kopcem, na východním okraji obce stojí zvonice. Dříve, do roku 1929, stávala nad horní částí obce (v proluce mezi domy čp. 5 a čp. 82 vedle Kališovy hospody, kde dodnes jsou ještě vidět schody, které k ní vedly). Zásluhou nynějšího starosty p. Fr. Badina, je stále ještě bránická zvonice v provozu a v r. 2000 byla ještě i opravena a natřena. O vánocích bývá v nočních hodinách dokonce i elektricky osvětlena. Zvoní se ručně (tuto službu zajišťuje paní Vacíková), ve věžičce zvonice je asi 60 kilový zvon "Antonín," je hladký, bez jakéhokoliv nápisu nebo data, byl pořízen za Protektorátu jako náhrada za starý a byl posvěcen tehdejším kounickým kooperátorem P. Sobotkou dne 6. června 1943. Starý, bronzový zvon, byl totiž předtím v r. 1942 zrekvírován Němci a musel být odevzdán pro válečné účely.

Ve třicátých a čtyřicátých letech min. století, byly ze soukromé iniciativy některých zbožných bránických žen a dívek, pořádány pro místní občany a děti také v Moravských Bránicích každý den lidové májové pobožnosti (společné modlení) a sice střídavě u kříže před školou, u sochy sv. Jana Napomuckého před hřbitovem, u kaple Nejsv. Trojice a sv. Anny, také u již neexistujícího červeného dřevěného kříže nad dnešní panelárkou nebo před křížem na kopečku nad silnicí k Ivančicím. V případě deštivého počasí se pobožnost konala také u někoho ve stodole (např. u Kafrdů). Lidé se vždy scházeli u kříže před školou a odtud pak šli společně průvodem na zvolené místo, kde se pak ten den májová pobožnost konala.

Někdy na začátku 20. století prý bylo uvažováno i o možnosti vybudování filiálního katolického kostela v Moravských Bránicích a dokonce bylo plánováno, že by mohl stát pod nádražím na místě, kde pak byla postavena tzv. prodejna půmyslového zboží, dnes velkoobchod hutním materiálem, tedy pod nádražím nad silnicí do Ivančic. Avšak dvě světové války, úbytek starších, věřících občanů i poměrně dobré autobusové spojení do Kounic zřejmě způsobily, že se tyto dobře míněné záměry a představy někdejších zbožných bránických předků rozplynuly a nikdy nebyly nerealizovány.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)