Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » Boží muka, kříž, kaplička » Kaplička Nejsvětější Trojice - Moravské Bránice (kaplička)

Kaplička Nejsvětější Trojice - Moravské Bránice (kaplička) [41007]



Na jižním okraji obce, kde z křižovatky u rybníka odbočuje silnice přes most nad řekou Jihlavou do Nových Bránic, před samou hranicí mezi katastrem moravskobránickým a dolnokounickým a v těsné blízkosti prvního domku Nových Kounic, nad mostem přes potok Bukovinu proti chovnému rybníku, je pod kopcem malá kaplička, která byla v r. 1851 postavena obcí ke cti Nejsvětější Trojice. Kaple je vybavena malým oltářem, nad nímž visí hlavní obraz sv. Anny, patronky Moravských Bránic. Každoročně bývala v kapličce sloužena mše sv. vždy v neděli po svátku sv. Anny, za všechny živé i zemřelé občany. Do kaple se však vešel prakticky jen kněz, ministranti a kostelník, lidé museli stát všichni venku, před kapličkou, na silnici a na mostě. Chlapci vždy ochotně obsadili skalní výstupky kolem kaple. Proto někdy později, když se začal zvyšovat provoz na této silniční komunikaci, po které začalo jezdit více aut, byla tato slavnost přenesena do farního kostela v Dolních Kounicích, kde v tuto neděli byly za obec Moravské Bránice slouženy vždy všechny tři mše svaté.

Kaple však nestojí na původním místě. Stála níže, blíž k silnici, ale když vr.1931 se moravskobránický podnikatel a stavitel p. Kališ rozhodl, že ve stráni kopce za potokem postaví nových pět rodinných domků, bylo třeba k nim vybudovat příjezdovou komunikaci a právě té stála v cestě tato kaplička. Byla proto rozebrána a znovupostavena poněkud výše tak, aby před ní bylo místo na tu příjezdovou cestu do nové, slepé ulice s novými domky. Přestavěná kaplička byla 26. července 1931 znovu slavnostně vysvěcena. O přemístění kaple se zasloužily především tři zbožné, svobodné sestry Zoufalé z Mor. Bránic, Kristýnka ( byla učitelkou v Kamenici u Jihlavy ), Anička a Aloisie, které se pak také o úklid a údržbu kaple svědomitě staraly. Další důkladnější oprava kaple byla konána až v r. 1989 zásluhou paní Josefky Pelikánové, která tuto akci organizovala a na její finacování uspořádala po občanech peněžní sbírku. Byla vyměněna krytina, opatřeny nové okapové žlaby, provedeny nové vnější omítky, vnitřní omítka byla opravena a za oltářem i zboku při zemi, kde bylo vždy vlhko od zeminy ve svahu, byla omítka zcela odstraněna a nahrazena dřevěným lakovaným plůtkem, aby cihlové zdivo větralo a vysýchalo. Zednické odborné práce provedl p. Milan Elsner, pomocné práce provedli vesměs věřící občané svépomocí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)