Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Jindřichův Hradec » socha, sousoší » Socha sv. Jan Nepomucký a sv. Theodor - Jindřichův Hradec (socha)

Socha sv. Jan Nepomucký a sv. Theodor - Jindřichův Hradec (socha) [40984]



Sochy stály původně před Novoměstskou (Pražskou) bránou, která byla v r. 1822 zbořena. Sochy sv.Jana Nepomuckého a sv. Theodora pocházejí z r. 1725 a 1731. Dnes stojí ve výklencích domu č. 1/II na Masarykově náměstí. Dům nese pojmenování U Tří svatých, protože tady původně byl ještě kříž se sochou sv. Jana Nepomuckého a se sochou dalšího patrona města, sv. Hippolyta.

Jan či Johánek z Pomuka (mezi 1340 a 1350 v Pomuku, dnešním Nepomuku – 20. března 1393 v Praze) byl generální vikář pražského arcibiskupa, později uctívaný jako svatý Jan Nepomucký, mučedník katolické církve a jeden z českých zemských patronů. Jan z Pomuku se narodil někdy kolem roku 1340 v Pomuku, který náležel nedalekému cisterciáckému klášteru pod Zelenou Horou. V místě, kde dnes stojí barokní kostel sv. Jana Nepomuckého, stál podle ústního podání domek, kde se Jan narodil. Janův otec Velfín (či Welfin, Iohannes natus quondam Welflini de Pomuk) byl v Pomuku v letech 1355 až 1367 rychtářem, o matce není nic známo.

Theodor znamená česky Bohdar, příjmením Tiro, to znamená rekrut, nováček; pocházel z Arménie nebo Sýrie; sloužil v římském vojsku na poč. 4. století; jakožto křesťan odmítl obětovat pohanským bohům;  zapálil chrám bohyně Kybély, protože chtěl vyzkoušet, zda má bohyně takovou moc, aby odolala ohni; soud ho žádal, aby se zřekl Krista, ale on chtěl raději zemřít, než by to udělal; poté byl mučen natahováním na skřipec a nakonec byl odsouzen k smrti upálením.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)