Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » drobná památka » Smírčí kříže - Šternberk (drobná památka)

Smírčí kříže - Šternberk (drobná památka) [40952]



Umístění: Horní náměstí

Vedle schodiště k dvojvěžovému průčelí chrámu Zvěstování Panny Marie se nachází dvojice tichých svědků dávných zločinů, tedy kamenných smírčích křížů. Oba tyto kříže dnes již mají statut kulturní památky také. A to není jediná „vlastnost“, kterou by měly mít šternberské kříže společnou. Oba totiž byly zmapovány již na počátku minulého století, jednotlivé informační prameny se příliš neshodují na jejich rozměrech a oba byly na své současné stanoviště umístěny druhotně.

První z nich v minulosti stával u polní cesty do Babic, ten druhý ve Lhotce. První kříž má rozšiřující se nohu, zakulacená ramena a na jeho čele je vytesán reliéf s podobou sekery, která zřejmě představuje vražedný nástroj. Kříž je vysoký 86 (až 89) centimetrů, široký 68 (až 71) cm a jeho tloušťka je vždy uváděna shodně - 26 cm.

Druhý – tentokrát latinský - kříž je viditelně vyšší; uvádí se u něj hodnoty 103 až 113 centimetrů. Jeho šířka je 67 (až 73) cm a tloušťka 26 (až 30) centimetrů. V každém případě si však oba kamenné kříže – stejně jako celé historické město Šternberk – zaslouží vaši pozornost.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)