Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » socha, sousoší » Socha sv. Floriána - Nový Přerov (socha)

Socha sv. Floriána - Nový Přerov (socha) [40876]

Kulturní památka (KP)

Na travnaté ploše u silnice je na masivním soklu umístěna socha sv. Floriána. Na nízkou čtvercovou podstavu přiléhá dolní část soklu ukončená okosenou hranou. Vyšší část soklu je dekorována na čelní straně rytým rámem s ujmutými rohy a ukončena vyloženou římsou, z dolní části s profilací podbrádky a s okosenými horními hranami. Na římse se na čtvercovém plintu nachází socha sv. Floriána. Světec je oděn v šatu římského vojáka s helmicí na hlavě a s pláštěm, sepnutým na hrudi a spadajícím v bohatých záhybech za tělem světce. Stojí v kontrapostu s nakročenou levou nohou, levou rukou ohnutou v lokti drží prapor a v pravé svírá putýnku s vodou, kterou lije na hořící dům na pravé straně.

Na kamenném podstavci sochy se dochoval fragment cca šestiřádkového sekaného nápisu v písmu novověké minuskuly. Nynější kamenný podstavec byl původně zhotoven pro sochu sv. Jana Nepomuckého v roce 1869.   =1/ ---/ [Johan(n) u. Katharina/ Jurdic]2/ J 1869)/ =//

Archiv:  1915, září 19., Nový Přerov – pres. 1915, září 22., Brno. Farář Václav Tomec žádá biskupskou konzistoř o povolení instalovat v obci sochu sv. Floriána, kterou chce zakoupit Jakub Vranešic, domkař v Novém Přerově, spolu s manželkou Terezií. Sochu vyrobila z hořického kamene firma Havlíček a Plhal v Olomouci, je vysoká 1,5 m, dárci za ni mají zaplatit 370 K. Socha má stát před školou. /1915, září 20., Jevišovka. Děkan Benda doporučuje žádost ke kladnému vyřízení./ 1915, září 30., Brno – konzistoř udělí souhlas jedině za podmínky, že dárci složí i fond na údržbu sochy a existence fondu bude prokázána reversem. (Odkazuje se na nařízení uveřejněné v Actech curiae 1912). / 1915, října 17., Nový Přerov. Farář Václav Tomec oznamuje konzistoři, že Jakub a Terezie Vranešicovi složili částku 30 K jako fond k údržbě sochy sv. Floriána, a opětovně žádá o povolení sochu požehnat. / 1915. října 28., Brno – konzistoř sděluje děkanovi, že žádosti se vyhovuje. (Diecézní archiv Biskupství brněnského, fond Biskupská konsistoř Brno, inv. č. 8 863, sg. P 548, kart. 2068 – Nový Přerov 1825-1915).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)