Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Vsetín » historická budova » Klášter trinitářů - Zašová (klášter)

Klášter trinitářů - Zašová (klášter) [40835]



Řád trinitářů, či jak se úředně jmenoval Ordo excalceatorum SSS. Trinitatis de redemptione captivorum, tj. řád bosáků Nejsvětější Trojice na vykupování otroků, byl založen r. 1198 za křižáckých válek od sv. Jana z Mathy a sv. Felixe z Valois. Jeho účelem bylo vedle posvěcení členů vykupování křesťanských otroků ze zajetí nevěřících. V době největšího rozkvětu ve stol. 15. čítal řád na 800 klášterů a několik tisíc členů. 22. října 1722 byla podepsána zakládající listina zřízeného zašovského kláštera. Ovšem císař povolil klášter později - 24. listopadu 1724 dal o svém svolení sepsat listinu, jež se stala nejdůležitější listinou zašovského kláštera. Do Zašové přišli trinitáři - vlastně jen fr. Václav, již 2.dubna 1725 a připravoval prozatímní obydlí, neboť klášter nebyl ještě postaven. Ostatní přišli až 14. července.

Základní kámen k novostavbě kláštera byl položen 4. října 1725. Stavba se dosti protáhla, během tří let bylo postaveno nejdelší křídlo a koncem roku 1728 se do něho konečně mohli trinitáři nastěhovat. Zbytek byl dokončen později. Největší činnost vyvinuli trinitáři před rokem 1742. Během let ledaco v kostele i na kostele zchátralo a potřebovalo opravu. Opravena byla střecha, zdi vně i uvnitř a tak byl kostel přichystán ke slavnostní biskupské konsekraci, již se mu dostalo 29. července 1742 z rukou biskupa olomouckého Jakuba Arnošta z Lichtenštejna.

Hlavní oltář byl posvěcen ke cti svaté trojice a byly do něho vloženy ostatky sv. Jukundina, Klementa a sv.Viktorie. Roku 1743 byly zřízeny nové varhany. 1768 přistaveny dvě velké věže. V roce 1773 byly zakoupeny dva nové zvony - posvěceny byly 30.ledna, na věž vytaženy 2. března.  30. března 1734 zemřel nejzasloužilejší muž o založení kláštera fr. Václav - pochován byl v kryptě u oltáře sv. Jana Nepomuckého. Roku 1733 se rozloučil z pozemským světem druhý zakladatel kláštera František Ludvik ze Žerotína - pochován byl v kryptě před hlavním oltářem v trinitářském rouše.  Rozkvětu kláštera zašovského byl r. 1783 učiněn násilný konec. Z rozhodnutí císaře Josefa II. byl klášter zrušen. Přitom se dělal podrobný soupis majetku.

Z inventáře se dovídáme podrobnosti o kostele. Byl v něm dřevěný nepozlacený hlavní oltář s milostným obrazem Panny Marie, pět bočních oltářů vesměs ze dřeva, dřevěná kazatelna, 9 obrazů, 14 lavic z tvrdého dřeva, varhany, zpovědnice, skříně v sakristii a bohoslužebné předměty. Brzy poté došlo i na poutě - dne 21. dubna 1784 vydal císař zákaz chození na pouť. Část bývalého kláštera byla ponechána za faru. Zbytek přešel do soukromého majetku.

V roce 1800 získala část Zašovská obec a umístila tam školu. 1901 zakoupil budovu bývalého kláštera Spolek sv. Josefa z Vítkovic, proměnil ji na sirotčinec a postavil při něm soukromou školu Školních sester de N.D.  Zakladatelem a největším dobrodincem tohoto Ústavu sv. Josefa byl olomoucký světící biskup Msgre Jan Stavěl, jenž sem velmi rád přicházel na návštěvu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)