Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Litoměřice » hrad, zámek, tvrz » Zámek Sklaka - Vlastislav (zámek)

Zámek Sklaka - Vlastislav (zámek) [40777]



Dvoupatrový barokní zámek byl postaven Hrzány z Harasova pravděpodobně ve 2. polovině 17. století na úpatí původního hradu, který za třicetileté války zpustošili Švédové. V polovině 19. století zámek sloužil pouze jako správní sídlo panství.  Po roce 1945 zámek sloužil jako depozitář Státního oblastního archivu v Litoměřicích.  V současnosti se ve 2. patře nachází obrazová galerie Českého středohoří a okolních hradů.

Zámek Skalka je možné navštívit samostatným vstupem od okrouhlé věže, která stojí na skále nad zámkem. Přístupné je pouze 2. patro zámku, ve kterém je možné shlédnout stálou expozici historie obce Vlastislav a novou expozici včelařství. Zajímavostí zámku je i výstava fotografických umělců, kteří zachycují krajinu Českého středohoří v jehož srdci zámek stojí. Některé z vystavovaných exponátu je možné zakoupit přímo na místě. Návštěvníky nadchne pohled do krajiny z oken zámku i z vyhlídky, která se nachází přímo pod patou věže. Na zámku je možné zakoupit turistickou známku i se samolepkou a balené občerstvení. Zkušení průvodci vás seznámí s historií, která se váže k rodu Schönbornů.

Majitelem komplexu je Obec Vlastislav, která zde perspektivně plánuje vybudování domova pro seniory. V prostorách zámku probíhá každoročně v letním období výstava fotografií a obrazů s námětem Českého středohoří. V jedné z místností je umístěna stálá výstava přibližující historií hradů ve Středohoří, v další místnosti je expozice věnovaná historii objektu. V sousedství bergfritu je vybudována vyhlídková plošina, umožňující panoramatický rozhled do okolí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)