Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » kostel, kaple, synagoga » Kostel Panny Marie Vítězné - Moravský Žižkov (kostel)

Kostel Panny Marie Vítězné - Moravský Žižkov (kostel) [40767]



Stavba kostela Panny Marie Vítězné zahájena r. 2000. Vysvěcení provedeno17. srpna 2002. Skládá se z kostelní lodi a samostatně umístěné věže, zakončené křížem. Ve věži zvonová stolice pro tři zvony. Vchod do kostela, oltář a věž umístěny v jedné ose.

Kostel se skládá z kostelní lodi a samostatně umístěné věže. Délka lodi je 28,8 m, šířka 32,9 a výška 16,7 m. Výška věže je 35 m. Prostor kostelní lodi vymezuje soubor železobetonových segmentů stěn uspořádaných proti sobě. Stěny jsou odděleny mezerou o šířce 5,5 m po celé výšce objektu, která jsou vyplněny vysokými okny. Vchod do kostela, oltář a věž jsou umístěny v jedné ose. 

Kostelní věž je složena z části betonové a částí z ocelových trubek, která vytváří trojboký příhradový nástavec, zakončený křížem. V betonové části je uvnitř ocelové schodiště. Na stropě je uložena zvonová stolice pro tři zvony. Autory stavby jsou doc. ing. arch. Jiljí Šindlar, CSc. a ing. arch. Petra Žalmanová. Projekt vypracovali ing. arch. Dušan Vostrejž a ing. Leoš Gurka, výtvarnou stránku vyhotovil dr. Karel Rechlík.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)