Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Opava » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Kříže - Dolní Benešov (kaple)

Kaple sv. Kříže - Dolní Benešov (kaple) [40735]



Jejím zakladatelem byl lesmistr Rotschildova panství Karel Exner, který pro ni vybral místo západně od Benešova, kde stála krásná velká lípa a u ní socha sv.Jana Nepomuckého, kterou zde nechal postavit v roce 1729 tehdejší  pan farář Jan František Felder. Se stavbou kaple se začalo v roce 1872, po smrti Karla Exnera (v 56 letech) pokračoval jeho synovec Fridrich Exner, stavební ředitel v Brémách. Také on do dvou let zemřel (ve 40 letech) a jeho ostatky byly uloženy vedle ostatků jeho strýce v kryptě kaple. Protože dědici zakladatele se nechtěli znát k zaplacení vnitřního inventáře a údržby kaple, darovala paní Mullerová roz.Exnerová na dostavbu kaple 100 říšských tolarů. Stejnou částku věnoval královský fořt Exner ze Šlezviku i benešovský starosta Jan Kořistka.

K slavnostnímu vysvěcení kaple došlo 14.9.1877, slavnostní benefici provedl benešovský farář P.Kopecký za asistence 11 kněží, mezi nimiž byli kněží rodáci Cyprian Lelek, Josef a Jan Bitta, Jan Postulka a P.Leopold Číž, který měl slavnostní kázání. Kaple sv.Kříže, lidově zvaná Červená kaple, byla postavena v gotickém slohu s pětibokým kněžištěm. Štít byl vyzdoben arkádami a cihlové zdivo bylo zpevněno opěrnými pilíři. Kaple byla vybavena oltářním obrazem Kristus na Kříži, odtud název Kaple sv.Kříže. Krásná vzrostlá lípa, která stála u kaple, byla v roce 1901 zničena vichřicí.

V roce 1930 na svátek sv.Jana Nepomuckého byla socha před kaplí opravena a v roce 1933 rozhodl kostelní výbor o opravě kaple. Byl vyměněn bleskem zničený kříž na vrcholu čelního štítu za nový měděný. Po válce v roce 1947 byla kromě opravy kostela i fary opravena i kaple, ze které si sovětští vojáci na konci války udělali kino a promítali si zde filmy. Na věžičku kaple byl nasazen nový kamenný kříž, byla opravena střecha a vsazena nová okna. Na svátek sv.Kříže zde mohla být opět sloužena mše sv.

K další větší opravě kaple došlo až v roce 1997, na 120.výročí od jejího vysvěcení. Při rekonstrukci střešní krytiny byla použita částečně břidlice ze zábřežského kostela sv.Urbana, (ten byl rok předtím důkladně opraven) a částečně z  lomu u Budišova nad Budišovkou. Musely být navíc vyměněny některé prohnilé krovy a veškeré klempířské výrobky za nové z plechu titan zinek. Pokrývačské práce provedl B.Závadský, klempířské R.Závadský a elektrikářská firma K.Hošického nové hromosvodné vedení. Oprava fasády spočívala ve výměně zvětralých cihel, přespárování a umytí celé cihlové fasády čistou teplou vodou. Díky finančnímu příspěvku od Okresního úřadu a finanční sbírce od farníků, došlo také k výměně nevkusné skleněné výplně v oknech, za barevnou vitráž s dvojsklem dle návrhu památkové péče v Opavě. Tato práce byla zadána mladému rodáku Romanu Černému. Na vrcholku kaple byl nově zavěšen zvonek. Obnova vnitřní omítky s malbou byla přeložena na březen 1998. Při seškrabávání staré omítky se objevila původní malba v nebeské modři, která po konzultaci s Památkovým úřadem byla zachována. V dubnu byl na své původní místo před kaplí instalován zcela nový kříž a v říjnu byla na nový betonový podstavec osazena nově zhotovená kopie sochy sv.Jana Nepomuckého. Opravený originál sochy byl umístěn v zámecké kapli vedle originálu barokní sochy Panny Marie a ostatních církevních relikvií. 24.10.1998 byla socha posvěcena panem farářem P.Čunderlem. Starosta Zawadský připomenul přítomným historii této sochy. Protože ihned po vymalování kaple se malovalo v kostele sv.Martina, byly po tuto dobu slouženy mše sv. v opravené a nově vymalované kapli sv.Kříže. Vzhledem k menšímu prostoru (60-80 míst k sezení) byla zde kromě nedělních mší sloužena i sobotní večerní mše s platností mše nedělní.

V dubnu 2001 bylo nutné po dohodě s referátem životního prostředí vykácet vzrostlé topoly u kaple, jelikož jejich zdravotní stav byl zcela nevyhovující a stromy ohrožovaly kolemjdoucí. Na jejich místě byly okamžitě vysázeny stromy nové - tentokrát javory.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)