Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » kostel, kaple, synagoga » Kaple Sv.Antonína Paduánského - Okřešice (kaple)

Kaple Sv.Antonína Paduánského - Okřešice (kaple) [40726]



Původní kaple

Kaple sv. Antonína Paduánského je malebný kostelík stojící uprostřed vsi Okřešice. Původně zde stál pouze dřevěný kříž, postavený obcí v roce 1863: Později byla u kříže postavena na náklady obce kaplička, vysvěcená roku 1882. Na oltáři byla socha Panny Marie Bolestné, na stěnách obrazy sv. Anny, sv. Josefa a Panny Marie Růžencové. Kaplička měla i malou věž, kde visel zvon. Konaly se zde pobožnosti každou neděli.

Stavba nové kaple

Časem ale obec zjistila potřebu větší kaple, protože kapacita původní kapličky byla pouze asi 10 osob. Proto byla roku 1910 původní stavba zbourána a započata stavba nové kaple, jejímiž zakladateli byli manželé Marešovi. Ostatní obyvatelé obce přispěli financemi, prací i materiálně, a tak se díky spolupráci celé obce událo 6. listopadu 1910 slavnostní posvěcení kaple sv. Antonína Paduánského. Kaple byla zasvěcena právě sv. Antonínu Paduánskému na přání zakladatelky, která se v den jeho svátku podrobila úspěšné operaci. V kapli můžeme nalézt sochu sv. Antonína a obraz Madony. Křížová cesta a nová kazatelna byly přidány roku 1913. Do kaple byl pověšen zvon z původní kaple a navíc byl přidán další zvon Maria, vážící 152 kg.

Od roku 1922 po současnost

Od roku 1922 nebyla ustanovena dohoda mezi obcí Okřešice, která vlastní kapli sv. Antonína Paduánského, a proto nebyly v kapli slouženy pravidelně mše svaté. Tuto situaci vyřešil nástup P. Bohumila Mikuláše do farnosti (1947) v sousední Červené Lhotě, který v Ořešicích začal sloužit mše každou neděli. Díky tomuto knězi byla ke kapli přistavěna sakristie, zpovědnice, schody na kůr a kazatelnu. Kaple se opravila a znovu vymalovala. Roku 1969 byl do kaple přidán a vysvěcen nový zvon.

Od roku 2008 spadají Okřešice i Červená Lhota pod duchovní správu faráře z Přibyslavic. Více zde: http://rkfcervenalhota.webnode.cz/kontakt/okresice/ >


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)