Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pravonín (obec) [4065]



Historie obce Pravonín sahá až do 12. století, kdy byla na návrší postavena rotunda, pravděpodobně z popudu premonstrátského kláštera v Louňovicích pod Blaníkem. Jedna z verzí říká, že jméno vsi je odvozeno od jména převorky louňovického kláštěra Pravoně (Justiny). Druhou verzí, pravděpodobnější je, že hvozdy kolem rotundy dostal k osídlení od Přemysla Otakara II. člen jeho družiny Pravona.
Obec leží v malebném podblanickém kraji nedaleko jihovýchodní hranice Středočeského kraje. Nejbližším městem je 12 km vzdálená Vlašim. Jak se k nám dostanete? Pokud jedete po dálnici D1 od Prahy, můžete sjet na 49 km „EXIT Psáře“ a pokračovat směrem na Zdislavice. Při jízdě od Brna je lepší sjet na 66 km „EXIT Loket“ a dále na Čechtice. Vzdálenost je 14 km resp. 18 km.
Pokud se Vám bude po průjezdu obcí Malovidy zdát, že jste zabloudili, nenechte se odradit vjezdem do hlubokého lesa. Po vyhoupnutí z lesa Vám bude odměnou nádherný panoramatický výhled na bájnou horu Blaník a samozřejmě na Pravonín. Z návrší (550m n.m.) se nabízí jeden z nejkrásnějších pohledů na celé panorama Blaníků, chráněnou krajinnou oblast, ale i na Načeradec a vzdálenější Miličínsko a Voticko - „Českou Sibiř“.
Při příjezdu do obce Vás jistě zaujme 550 m dlouhá náves o šířce 50 až 80 m, které dominuje pečlivě udržovaná kaštanová alej. Ta dovede návštěvníky až k historické dominantě - románské rotundě sv. Jana Křtitele. Přes různé přestavby v průběhu doby si kostel dodnes zachoval osobitý ráz románské stavby a patří mezi několik málo dochovaných staveb svého typu v celé Evropě. Kostel se starým hřbitovem obklopuje alej stoletých lip.
V pravé horní části návsi stojí malý barokní zámeček, původní sídlo neustále se střídajících pánů Pravonína. Dnes už je opět zámek v soukromém vlastnictví, ale bohužel ve zchátralém stavu. V minulosti zde prožil léto i německý hudební skladatel Richard Wágner a i on okouzlen zdejší krajinou tu vytvořil skladbu „Tóny zvonů“ a načrtnul si libreto romantické opery „Svatba“.
Na návsi upoutají jednotlivé domy přesně navazující na sebe. I přes jejich průběžné přestavby si náves dodnes dochovala zvláštní vesnický charakter. Jak se můžeme dočíst z některých pramenů, spíše městského typu. Kaštanová i lipová alej nabízí příjemnou procházku celou obcí, či posezení na lavičce.
V okolí obce je mnoho míst, které zvou k zastavení. Většinou se jedná o skupiny lip, křížky a kapličky s krásnými výhledy do krajiny. Vede tudy i cyklistická stezka „Kraj blanických rytířů“. Pro ty, kdo mají rádi přírodu a klid, je zdejší krajina ideální k pěším tůrám, cykloturistice nebo houbaření. V zimě je možno využít podobné sněhové nadílky, jako na Vysočině, pro lyžování na běžkách. Po celý rok je příjemná procházka na památnou horu Blaník. Z rozhledny na vrcholu je nádherný výhled na celé „Podblanicko“. Pokud byste přece jen chtěli za kulturou, můžete navštívit muzea s podblanickou tématikou v Louňovicích pod Blaníkem a ve Vlašimi, kde je také krásný anglický park. Z památek v okolí stojí ještě za zmínku zámek Jemniště, hrad Český Šternberk, či zřícenina hradu Šelmberk u Mladé Vožice, zámek Růžkovy Lhotice a mnohé další drobné pamětihodnosti.
Do katastru obce, s rozlohou 1981 ha, patří několik osad: Buková, Křížov, Karhule, Lesáky, Tisek, Volavka a tři samoty - hájovna a dva mlýny. Obec se snaží podporovat všechny fungující služby, jako je mateřská škola, pošta, obchod, ordinace lékařů a restaurace. Spolupracuje s místnímu firmami a podnikateli, kteří mají opravdový vztah ke svému působišti a nabízejí pracovní příležitosti místním obyvatelům. Obec má 539 obyvatel s průměrným věkem 41,3 roku. V produktivním věku je 294 obyvatel.
Pravonín je znám i aktivní činností různých spolků a sdružení. Mezi nejaktivnější patří svaz žen, sokol, sbor dobrovolných hasičů, spolek rybářů a myslivecké sdružení. Obec získala v poslední době významná ocenění v soutěži „Vesnice roku“. V roce 2004 „Modrou stuhu Středočeského kraje“ za společenský život a hned v roce 2005 získala první místo – „Zlatou stuhu Středočeského kraje“. Hodnotící komise ocenila hlavně aktivní spolupráci spolků a obecního úřadu, péči o zeleň, práci s mládeží a celkovou snahu zlepšovat život na venkově.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Pravonín (obec) Benešov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)