Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Trutnov » vrchol » Stříbrný hřbet - Krkonoše (hora)

Stříbrný hřbet - Krkonoše (hora) [40649]


    další pojmenování: [pl] Smogornia, [de] Mittagsberg

Stříbrný hřbet je 6. nejvyšší hora České republiky a 5. nejvyšší hora vKrkonoších. Stříbrný hřbet (1490 m) polsky zvaná Smogornia a německy Mittagsberg leží v hlavním krkonošském hřebeni na Stříbrném hřebeni a Stříbrném návrší mezi horami Sněžka a Malý Šišák na česko-polské státní hranici.

Samotný vrchol hory Stříbrný hřbet není přístupný, červeně značená Cesta česko-polského přátelství jej podchází po severním úbočí míjejíc vrchol asi o půl kilometru. Plochý a táhlý Stříbrný hřbet představuje zbytek původního zarovnaného povrchu.

Okolí vrcholu Stříbrného hřbetu je pokryto velkými kamennými moři a hustými porosty kosodřeviny a vzácnou květenou alpínského pásma. Na severním úbočí se nachází známé skalní útvary Slonecznik a pod nimi Pielgrzymy.

V severovýchodním karu, který vznikl činností ledovce na svahu Stříbrného hřbetu v poslední době ledové spatříme Wielki Staw, největší ledovcové jezero Krkonoš, aMalý Staw s chatou Samotnia. K jihu vybíhá krátká rozsocha Čertovo návrší, na jejíž jihovýchodním úbočí leží rašelinné louky zvané Čertova louka. Na západních svazích hřebene se nad hlubokým Čertovým dolem rozkládá Čertova stráň.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)