Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ondřejník (vrchol) [40595]



Ondřejník je masiv v předhůří Moravskoslezských Beskyd. Jeho nejvyšší vrchol je na jižní části - Skalka (964 m n. m.), nad obcí Kunčice pod Ondřejníkem a druhý nejvyšší je Ondřejník (889 m), uprostřed masivu. Ondřejník je častým turistickým cílem v okolí.

Mimo vrcholu Skalka je velmi oblíbený výstup na Solárku - místo na východním úbočí. Solárka byla již v minulosti lákadlem pro lidi z údolí. Je zde kaple svatého Antonína.  Ze svahu pod vrcholem je provozován paragliding. Na úpatí, na svahu na východ, v obci Pstruží je postavený Lyžařský vlek Opálená. V zimě je zde strojově upravováno několik běžeckých stop.  Na vrcholu jsou skalní balvany vyčnívající do výšky cca 2 m nad okolní terén. Na jižním úbočí pod vrcholem je řada několikametrových skalek, v místě, kde svah přechází díky své strmosti ve skaliska, které místy vytvářejí krátká balvanovitá pole. 

Přes Ondřejník vede několik katastrů, na západě obec Lhotka a Kozlovice, na jihu Kunčice pod Ondřejníkem, na východě Pstruží a Frýdlant nad Ostravicí a na severu obec Metylovice. Z každé z nich je značená turistická trasa na Ondřejník, které se napojují na Naučnou stezku Přírodní rezervace Skalka a okolí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)