Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nejsvětější Trojice - Zdoňov (kostel)

Kostel Nejsvětější Trojice - Zdoňov (kostel) [40581]

Kulturní památka (KP)

Uprostřed obce Zdoňov stojí původně gotický kostel Nejsvětější Trojice zmiňovaný už roku 1384. V 16. století přestavěný v renesanci, u něhož není znám přesný rok výstavby. V interiéru hlavní oltář s obrazem Nejsvětější Trojice od Františka Maischeidra z r. 1879, renesanční kazatelna. Vedle kostela se nachází dnes již značně zchátralá fara a dvě sochy sv. Jana Nepomuckého. 

Areál renesančního kostela se hřbitovem, bránou s přístupovým schodištěm, hrobkou a márnicí, dominanta obce. Cenný doklad zásadní renesanční přestavby staršího kostela ze 14. století. Přestavba pravděpodobně dílem stavitele Carla Valmadiho.

Areál kostela se rozkládá na mírném kopci v centru osady, dříve obce, Zdoňov. Celý areál sestává z orientované jednolodní budovy kostela Nejsvětější Trojice, drobné stavby márnice a malé neogotické hrobky s kaplí situované v západní části hřbitova. Celý areál vymezuje kamenná ohradní zeď, přístup do areálu umožňuje reprezentativní schodiště se vstupní branou. Ohradní zeď i schodiště s branou jsou rovněž součástí areálu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)