Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » kostel, kaple, synagoga » Kostel Jména Panny Marie - Sepekov (kostel)

Kostel Jména Panny Marie - Sepekov (kostel) [40557]



Základní kostel chrámu byl položen roku 1730. O jeho stavbě rozhodl strahovský opat Marian Herman. Dokončení chrámu je datováno do roku 1733 , kdy sem byl slavnostně přemístěn Milostný obraz Panny Marie Sepekovské a na druhý den byl kostel vysvěcen ku cti Jména Panny Marie světícím Biskupem Janem Rudolfem za přítomnosti hraběte Šporka.

Oválná stavba ve slohu vrcholného baroka je doplněná ambity se čtyřmi bránami v osách a rozích pak jsou čtyři kaple zasvěcené sv. Linhartovi, sv. Augustinovi, sv. Norbertovia sv. Janu Nepomuckému,  zaklenuté kopulemi a lucernami. Kopule s lucernou  zakleňuje i jednolodní kostel s kterým je spojen pravoúhlý presbytář se sakristi ía souměrně s ním v ose je vysunutá chrámová předsíň s věží. Sochy Immaculaty – Panny Marie , sv . Jakuba a sv. Vavřince jsou umístěny ve výklencích.

Celý interiér kostela je kompletně dochován v barokním stylu. Jeho některé části jsou z benediktinského kláštera sv. Jiří na Pražském Hradě a z kostela sv. Benedikta na Starém městě pražském.

Paní Maria Sepekovská – vyobrazení Panny Marie Assumpty, která je většinou umístěna ve zlaté Aureole, ve světelně prstencové koróně, obkružujíce její tělo. Pana Marie má pod nohama srp měsíce, který má často tvář hada nebo ďábla. Vysvětlení je, že Panna Marie triumfuje nad temnotami dědičného hříchu svým panenstvím a je zobrazována s triumfální korunou z dvanácti hvězd a s atributem křídel nebo je vynášena do nebe pomocí andělů. Sepekovská Maria drží v rukou malého Ježíška.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)