Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Bruntál » muzeum, galerie » Muzeum turistických známek - Janovice (muzeum)

Muzeum turistických známek - Janovice (muzeum) [40553]



Aby sběratelé turistických známek získali další kousek do sbírky, musí za ním na nějaké konkrétní místo, jinak nejde turistickou známku získat, než ji právě koupit na daném místě, pro které je vydána. A tak sběratelé cestují po republice a navštěvují vybrané turistické cíle. Je však jedno místo, kde je možné vidět všechny známky pohromadě v Muzeu turistických známek v Janovicích u Rýmařova. A nejen ty české, ale i polské, německé, anglické, úplně všechny, které kdy byly vydány. Muzeum oficiálně otevřelo v sobotu. „Vzniklo to z potřeby vytvořit nějaký cíl pro sběratele turistických známek, kteří sem za námi zvláště o prázdninách do Janovic u Rýmařova chodí. Dosud jsme neměli důstojné podmínky a prostředí, abychom je tady uhostili, a proto jsme vybudovali tento areál," řekl David Holub, spoluautor projektu turistických známek. 

 Návštěvníci se mohou projít zastřešenou cestou, kde jsou ve vitrínách vystaveny všechny vydané turistické známky. Řazeny jsou podle států, pro které byly vydány. „Začínáme Českou republikou, Slovenskem, Ukrajinou, Německem, Polskem, Ruskem… Lidé, kteří sbírají známky, už nejsou ohraničeni jen hranicemi České republiky, ale sbírají i známky z jiných zemí. A stejně tak lidé z Polska, Německa a podobně sbírají známky zase naše. Takže tento projekt by měl vyústit v muzeum všech evropských známek," řekl Ladislav Šín, druhý tvůrce projektu turistických známek. Sběratelé a příznivci turistických známek si otevření muzea nenechali uniknout. „Je to originální památka a dají se i vyvěšovat, jsou pěkné. Já osobně mám zhruba tři a půl tisíce kusů," chválil památeční dřevěná kolečka skaut Josef Kopecký, řečený Bill, který dorazil až ze Světlé nad Sázavou.

Turisté a návštěvníci ale v areálu najdou daleko více. Kromě Muzea turistických známek je zde i informační centrum s prodejnou turistických suvenýrů, vedle v nejbližších dnech začne fungovat půjčovna sportovních potřeb, jízdních kol, elektrokol, bruslí, koloběžek, raftů, přes zimu zde budou lyže. „Celý tento projekt se jmenuje Jižní brána Jeseníků," podotkl Ladislav Šín a vysvětlil, že to není tak úplně nový název, se stejným přišli už bývalí obyvatelé Rýmařova před sto lety při spřádání plánů o rozvoji a využití regionu.

Zdroj: http://www.denik.cz/moravskoslezsky-kraj/muzeum-turistickych-znamek-privitalo-prvni-navstevniky-20140629-pxpl-vwho.html


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)